Patru proiecte noi din județul Timiș vor primi finanțare prin fondul FACEM – o comunitate pentru educație, a cărui valoare este de 300.000 lei în al doilea an. În plus, trei dintre proiectele susținute în 2024 vor fi ajutate să își continue activitățile și în anul 2025. Programul FACEM, derulat de Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijin financiar de la Hamilton Central Europe, se află la a doua ediție și are ca scop prevenirea și reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea performanțelor școlare, reducerea analfabetismului, inclusiv funcțional, transformarea spațiilor de învățare în spații primitoare și prietenoase, în unitățile de învățământ din județ. Echipele de proiecte vor organiza activități care se adresează atât elevilor, cât și părinților și cadrelor didactice, cu ajutorul unor specialiști în educație și psihologi.
Cele patru proiecte noi care vor primi finanțare prin fondul FACEM în 2025 sunt:
Descoperă, Învață și Crește în Casa Bunicii! al Asociației Casa Buna Mică din Pesac. Proiectul se adresează copiilor din clasele pregătitoare și din clasa I-a de la școala din Pesac, și propune activități gândite în funcție de nevoile lor de dezvoltare, care constau în ore de recuperare, cât și activități recreative, care să le dezvolte curiozitatea, creativitatea, motricitatea, înțelegerea, abilitățile de comunicare și colaborare. Pentru cadrele didactice se vor organiza ateliere de formare profesională, unde aceștia vor descoperi metode noi de a lucra cu copiii, tehnici inovative pentru a stimula curiozitatea și învățarea prin joc, în timp ce părinții vor fi implicați și ei în activități, alături de copiii lor.
FACEM – Educația decide viitorul al Asociației Piticii Monei, se dorește a fi un program educațional inovator desfășurat în satul Fibiș, cu scopul de a sprijini copiii cu nevoi educaționale speciale, părinții și cadrele didactice, pentru a preveni absenteismul și abandonul școlar și pentru a îmbunătăți performanțele educaționale ale acestora. Proiectul se va axa pe: activități de conștientizare privind legătura dintre starea emoțională a copiilor și performanța școlară, dedicate tuturor elevilor/ preșcolarilor și părinților acestora, ședințe individuale cu diverși specialiștii – logoped, terapeut, psiholog școlar – pentru copii, în funcție de nevoile acestora, și componenta de formare profesională, cu ateliere tematice pentru cadrele didactice.
Proiectul Școala la Sat al Asociației Educația la Sat din comuna Coșteiu, oferă suport educațional și de literație de tip afterschool, folosind metode non formale și formale, predate cu iubire și respect față de copil. Copiii înscriși sunt elevi din clasele 0-V, care vin după școală în spațiul special amenajat al asociației, și lucrează în grupe de 6-7 copii cu un învățător mentor. Aici studiază: matematică, limba română, lectură, cultură generală. Copiii primesc sprijin la teme, consiliere școlară, ore de logopedie, acces la ateliere multidisciplinare de gătit, ieșiri la teatru și film, și uneori excursii. Fiecare copil care întâmpină dificultăți severe primește sprijin 1-1, iar toții copiii primesc o masă caldă. Proiectul va organiza în plus ateliere de ”Cercul siguranței” dedicate cadrelor didactice și părinților, conduse de un psiholog.
Proiectul “Acces la succes!” al Societății pentru Copii și Părinți – Scop, își propune să prevină abandonul școlar și să reducă riscul de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor din familii dezavantajate socio-economic, cu vârste cuprinse între 6-15 ani, elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 4 și ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Timișoara. În plus, părinții vor beneficia de consiliere și suport de la specialiști pentru a-și susține copiii, și ateliere interactive pentru cadrele didactice din cele două școli. Activitățile socio-educaționale organizate de echipa asociației contribuie la integrarea și adaptarea socio-școlară a copiilor din familii defavorizate.
Proiectele care au beneficiat de finanțare în prima ediție a programului, au avut posibilitatea să solicite finanțare pentru continuarea activităților în 2025, cu condiția să vină cu o cofinanțare egală. Astfel, Fundația Comunitară Timișoara dublează suma strânsă de fiecare organizație, din fondul FACEM. Cele trei proiecte din prima ediție care vor primi susținere în 2025 sunt:
Proiectul Susținem școala de azi, pentru viitorul de mâine al Asociației CRIES care a creat un centru educațional la Sintești, comuna Margina.
Asociația Colț de Banat, prin proiectul LiterACT, va continua activitățile derulate în anii precedenți în comuna Comloșu Mare, pentru copii, părinți și cadre didactice.
Proiectul Facem pași pentru viitor al Fundației United Way România continuă intervențiile pentru a preveni abandonul școlar în rândul copiilor din familii dezavantajate socio-economic, cu vârste cuprinse între 6-15 ani, elevi ai Liceului Teoretic Gătaia, prin servicii integrate, oferite de o echipă pluridisciplinară.
Finanțările oferite sunt cuprinse între 15.000 și 70.000 lei și se oferă sub formă de granturi nerambursabile. Valoarea fondului pentru această ediție este de 300.000 lei, oferiți de Hamilton Central Europe.
Despre finanțatorii programului FACEM. O comunitate pentru educație
HAMILTON Central Europe este finanțator strategic local în cadrul programelor dezvoltate de Fundația Comunitară Timișoara pe 3 domenii de activitate: Educație, Sănătate, Incluziune Socială. Compania a format o echipă de experți, care colaborează la nivel mondial pentru a redefini și a promova cercetarea, dezvoltarea și producția în industria științei vieții. Instrumentele de precizie ridicată și accesoriile de aparatură medicală, dezvoltate și fabricate de HAMILTON Central Europe în Timiș, au ca destinație laboratoare analitice și de cercetare, precum și secțiile de terapie intensivă din întreaga lume. Dezvoltare prin dedicare, colaborare prin implicare și cercetare prin pasiune sunt principiile după care HAMILTON Central Europe se ghidează în calea ei spre excelență și pe care dorește să le transmită, prin alăturarea la povestea FACEM – O comunitate pentru Educație. Motivația lor este aceea că proiectele de educație în care se investește azi vor avea un impact favorabil asupra societății de mâine.
Fundația Comunitară Timișoara face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară. Misiunea Fundației Comunitare Timișoara este de a sprijini inițiativele care produc schimbare socială în Regiunea de Vest, pentru o viață mai bună împreună. Am dezvoltat 19 programe, proiecte, evenimente și platforme prin care care am investit în comunitate peste 10.000.000 lei, am finanțat 400 proiecte din domenii diverse. Astfel am sprijinit cca. 200 organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă atât din Timișoara cât și din regiunea de Vest prin programele: Timotion; Cercul de Donatori Timișoara; YouthBank; Talk the Walk; Științescu Timişoara; FACEM; Grădinescu Timişoara; Sprijin pentru Comunități Rurale; Resilience Lab; Fondul pentru un viitor mai bun în comunități; Solidari în fața Covid19; Oxigen pentru Timișoara; Ro Bike Valley; Sportul pentru Toți; Era Zero. Zero accidente. Zero Emisii; Timișoara pentru Ucraina; Bine 360 – Suntem bine, facem bine; FACEM – O comunitate pentru educație; E și treaba mea.