”Activi în comunitate” la Timotion 2022

În contextul discriminării și izolării persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, proiectul ”Activi în comunitate” de la Timotion 8, implementat de Fundația de Abilitare Speranța, a organizat activități de educație non-formală pentru incluziune socială și protecția mediului, dar și o campanie de conștientizare cu privire la drepturile celor cu dizabilități.

Activi în comunitate – activități

Deși fondurile strânse la evenimentul Timotion din 2022 au fost mai mici decât targetul inițial, echipa de proiect a reușit să desfășoare trei ateliere, după cum urmează:

  • un atelier dezvoltare personală și psiho-emoțională, pentru adulți cu și fără dizabilități, coordonat de un psiholog cu experiență în educație și managementul grupurilor. La această activitate au participat și membrii asociației Ceva de Spus
  • două ateliere de educație de mediu pentru copii și adulți cu și fără dizabilități, cu accent pe colectarea selectivă și reciclarea creativă a deșeurilor gospodărești. Școlile partenere pentru aceste activități au fost Școala Gimnazială Teremia Mare și Școala Gimnazială nr. 24 din Timișoara.

Copiii participanți la atelierele de mediu au fost expuși și la tematica incluziunii persoanelor cu dizabilități, dincolo de cea de colectare selectivă a deșeurilor menajere, a reciclării și reutilizării acestora. Au discutat despre diferențele dintre persoane, despre diferitele tipuri de dizabilități, despre ce înseamnă a ajuta și a fi ajutat. Un elev din cls. a IV-a a mărturisit că simte că, în cadrul atelierului, e în siguranță și are ocazia să pună o întrebare pe care o considera inițial stupidă. A fost încurajat și a surprins clasa cu dilema lui: ”Eu, când sunt singur cu gândurile mele, am senzația că îmi aud vocea. Mă întreb, persoanele surde din naștere își aud propriile gânduri?