ARPID 2018

ARPID tabara 2018 min

În ultimul an, pacienții cu IDP (imunodeficiențe primare) din toată țara nu și-au primit cu regularitate tratamentul necesar ca urmare a deficiențelor majore de aprovizionare cu imunoglobulină a pieței din Romania. De aceea, ARPID (Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare) s-a implicat activ în negocierile cu Ministerul Sănătății pentru asigurarea tratamentului acestor bolnavi.

Deoarece există mulți pacienți copii în asociație și pentru că ei au fost foarte afectați de lipsa tratamentului din ultimele luni (mulți dintre ei au necesitat izolare la domiciliu sau au avut infecții severe și spitalizări prelungite) ARPID și-a propus să le ofere o săptămână de zâmbete și relaxare, să uite de necazuri măcar pentru o vreme, aălături de părinți. Buna dispoziție și mai putin stres au și efect terapeutic prin întărirea sistemului imun. Așa s-a născut proiectul „Zâmbete pentru imunitate” din cadrul Timotion 2018.

În perioada 5-12 iulie la Pensiunea Iris-Bradatel din județul Hunedoara a avut loc tabăra ARPID unde au participat 17 copii și 13 adulți (insoțitori ai copiilor). Tabăra a avut ca scop suportul moral al acestor copii, prin joacă și socializare cu alți copii care se confruntă cu aceleași probleme. Nu în ultimul rând, tabăra a avut și scop educațional pentru părinți dar și pentru copii privind importanța igienei, a alimentației sănătoase, a necesității administrării corecte a medicației. Deasemenea copiii și părinții lor au participat la felurite activități: discuții individuale, plimbări în aerul curat de munte, ateliere de pictură pe ceramică, atelier de desene cu nisip, excursie la Cetatea de la Deva și la Aquapark Deva, jocuri în aer liber și board-games în zilele ploioase.

Dănuț are Sindrom DiGeorge forma completă cu imunodeficiență severă iar aceasta a fost prima lui ieșire între alți copii. A trait prima parte a copilăriei în izolare, fie în spital, fie acasă. Zilele de naștere le-a sărbătorit in spital, sau numai cu familia. Anul acesta însă ziua lui s-a nimerit sa fie fix în perioada taberei ARPID. Vă dați seama ce emoție puternică a simțit… A fost prima dată când l-am văzut plângând de bucurie! Vă mulțumesc pentru această ocazie! Tabăra ARPID a însemnat atât de mult pentru noi și pentru toți copii care au participat. Pentru mulți dintre ei a fost singura ieșire din acest an.” (Stela P – mama lui Daniel)