În 2019 tabăra copiilor cu imunodeficiențe primare organizată de ARPID a avut loc în perioada 17-24 iulie la Pensiunea Iris -Brădățel, din judetul Hunedoara. Au participat 18 copii și 13 părinți. Informarea pe parte medicală a fost facută de către d-na dr. Mihaela Bătăneanț. Au fost atât prezentări de interes general, cu privire la importanța igienei și a alimentației sănătoase, cât și discuții 1 la 1 cu părinții, pe probleme individuale, legate de boala copilului/copiilor lor.
Copiii s-au bucurat de multe plimbări în aer liber, meciuri de tenis, jocuri, ateliere de pictură pe ceramică, de făcut brățări sau de desenat. Seara cea mai așteptată a fost cea a focului de tabără, dar și tombola în care toți copiii au câștigat jocuri, mingi de fotbal și palete de tenis.
Uneori chiar și lucrurile mai puțin plăcute pot deveni distractive atunci când ai mulți prieteni alături! Mulți dintre copiii din tabără au putut sa-și facă tratamentul săptămânal cu imunoglobulină înconjurați de prieteni, și astfel, timpul a trecut mai ușor.
”Ca medic, văd în general doar partea întunecată a vieții copiilor cu imunodeficiențe primare dar și a părinților și fraților acestora: teama, durerea, suferința, deznădejdea și, rareori, bucuria și speranța. De câțiva ani, participarea la TIMOTION ne-a oferit posibilitatea să putem organiza tabăra de vară pentru acești copii și astfel oportunitatea de a le oferi șansa de a se cunoaște unii pe alții, de a se juca, de a-și împărtăși grijile și temerile, de a fi ca toți ceilalți copii, să uite pentru o clipă de problemele lor și să învețe să zâmbească din nou.” Mihaela Bătăneanț, membru fondator ARPID
„Sașa, fiul meu, este un băiețel de 14 ani care a trecut prin multe probleme de când s-a născut. Este diagnosticat cu boală granulomatoasă cronică (o formă de imunodeficiență primară) iar șansa la diagnostic i-au oferit-o cei doi frați ai lui ce și-au pierdut viața în urma aceleiași boli. Sașa este dependent de tratament și controale repetate la medic, uneori este sătul de ele și cu greu se împacă cu ideea că trebuie să continue să facă asta toată viața. Eu ca mamă mă implic și îl ajut în tot ceea ce face. M-am implicat activ și în strângerea de fonduri pentru tabăra copilașilor, pentru că știu cât de mult se bucură să se reîntâlnească în fiecare vară. Copiii s-au simțit minunat în aceste vacanțe organizate de ARPID, s-au jucat, s-au plimbat, au povestit, au legat prietenii de durată. Mulțumim din suflet celor care donează și ne sprijină, sperăm ca și la anul vom avea alături de noi oameni cu sufletul mare care să ajute acesti copilași minunați să se vadă din nou.” Laura Oprișoni, mama lui Sașa, participant tabără
A doua componentă a proiectului ARPID de la Timotion 2019, cea de informare asupra imunodeficiențelor primare precum și asupra semnelor de suspiciune a acestora, a început în octombrie 2019 într-o grădiniță privată din Timișoara și a fost urmată de un atelier la care au participat 15 persoane. D-na dr. Mihaela Bătăneanț a vorbit despre sistemul imunitar și în ce condiții devin îngrijorătoare infecțiile făcute de copii. Această parte a proiectului se desfășoară în continuare, urmând ca în perioada februarie – aprilie 2020 sa aibă loc încă 8 ateliere similare.