Arta în comunitate

Arta în comunitate este un proiect prin care s-a adus arta mai aproape de oameni, prin experiențe directe, prin întâlniri între artiști și public și printr-o serie de ateliere creative și evenimente de mediere culturală. Proiectul și-a propus să deschidă Galeria Helios și Galeria Park mai mult spre publicul din Timișoara și în același timp să atragă publicuri noi spre acestea. De asemenea, proiectul a avut o componentă importantă de educație vizuală și ecologică, materializată în ateliere creative de pictură și de reciclare și upcycling ghidate de artiști locali din Timișoara. Totadată, s-au organizat vizite ghidate la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, pentru a oferi posibilitatea tinerilor dornici să urmeze o carieră artistică să descopere facultatea într-o formă prietenoasă. În proiect se regăseşte și o componentă socială, deoarece s-a dorit implicarea în medii sociale unde arta nu este foarte accesibilă și aducerea unor contribuții benefice pentru persoanele vulnerabile, care au mai multă nevoie de susținere, chiar şi emoţională. În acest scop s-au organizat câteva ateliere dedicate refugiaților, persoanelor fără adăpost din cadrul Centrului Sfântul Francisc și deținuților de la Penitenciarul Timișoara. În fața Galeriei Park se află un spațiu verde care a fost înfrumusețat în cadrul unor întâlniri în comunitate.

Perioada de implementare a proiectului: 01.09.2022 – 31.05.2023
Număr de beneficiari direcți ai proiectului: 1000
Număr de voluntari implicați în implementarea proiectului: 70
Număr de ore de voluntariat prestate pentru derularea proiectului: 300
Număr de activități/ evenimente/ ateliere derulate în cadrul proiectului: 38
Valoarea totală a finanţării: 48.474 lei

Obiectivele proiectului au fost:

  1. Realizarea unor evenimente creative de tip workshop-uri, artist talk-uri sau discuții/mediere culturală, adresate publicului din Timișoara, din care unele în galerii de artă sau alte spații culturale ale orașului (FAD, artouching etc), și a unor ateliere în centre sociale, adresate persoanelor vulnerabile. În cele din urmă, au avut loc un total de 38 de evenimente majoritatea desfășurate în spații culturale ale orașului, dar și ateliere în școli sau în centre sociale, adresate atât publicului larg din Timișoara cât și unor persoane vulnerabile (persoane fără adăpost, copii orfani sau aflați în protecție, refugiați, deținuți, persoane nevăzătoare etc.).
  2. Restaurarea spațiului verde aflat în fața Galeriei Park și transformarea acestuia într-un spațiu comunitar prietenos, prin curățarea, plantarea de arbuști și flori. Mobilierul urban creat în cadrul proiectului a fost amplasat la Centrul Rudolf Walther.
  3. Realizarea unor vizite ghidate la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. 4 evenimente de acest tip au avut loc, unde participanții au avut ocazia să descopere atelierele deschise.

Proiectul a fost finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.