Provocarea
Proiectul şi-a propus să creeze legături între meșteșugarii locali și tinerele generații, oferind celor din urmă o perspectivă proaspătă și variante viabile de dezvoltare profesională. Activitățile inter-generaționale și realizarea unor spații de întâlnire prin construirea de mobilier urban, au avut rolul de a readuce la viață întreaga comunitate. Proiectul a avut o etapă de identificare a artizanilor lugojeni, pentru a deschide o linie de comunicare cu aceștia și a-i promova printr-o platformă online. Pentru a promova spiritul „Artizan Lugojan” în rândul întregii comunități locale, s-au desfășurat ateliere publice în spațiul urban comun. Întreaga activitate a culminat cu un mare Târg al Artizanilor ce a avut loc într-o piaţetă din Lugoj.
Cine a implementat proiectul: Asociația de intervenție și regenerare comunitară (ASIREC)
Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 50.000 RON
Beneficiari direcți implicaţi în proiect: 400
Voluntari: 30
Ore voluntariat: 600
Obiectivele proiectului:
- Realizarea unor ateliere de prezentare a perspectivelor profesionale oferite de o carieră în artizanat, cu participarea a 60 de tineri.
Prima activitate a proiectului a fost realizarea unui atelier de prezentare a meșteșugurilor și a unor perspective de dezvoltare profesională pentru elevii Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște”. În urma acestui atelier am colectat opinii și dorințe de la elevi care ne-au ajutat în dezvoltarea următoarelor activități a proiectului, am aflat dorințele elevilor și am încercat să le găsim meșteri celor dornici de ucenicie.
- Realizarea unor obiecte de mobilier din materiale reciclate, care vor fi utilizate pentru a aduce o viziune nouă asupra spațiilor urbane. Se vor genera locuri de întâlnire care vor fi utilizate ca suport pentru atelierele publice și târgul meșteșugarilor.
În cadrul proiectului am reabilitat mobilierul dintr-o sală de clasă și atelierul de croitorie a Liceului Tehnologic Valeriu Braniște. Mobilierul a fost utilizat ulterior la activitățile din proiect. Mobilierul a fost reabilitat cu ajutorul elevilor care acum îl utilizează, pe lângă tehnicile de lucru și principiile de design sustenabil pe care le-au învățat, au reușit să își însușească și îngrijească mai bine spațiul de lucru și de învățare.
Pe lângă mobilierul din sală de clasă și atelier, am creat și 10 tabureți din cauciucuri, lemn și sfoară de cânepă, dorindu-ne să promovăm reciclarea.
Din rândul comunității am primit diverse scaune din lemn, care au fost reparate și vopsite.
- Organizarea a minim 4 ateliere în spații publice (Muzeu, Piața, Scoala) și 3 ateliere în spațiul de lucru al mesterilor, cu scopul de a forma o legătura între meșteri, ucenici și comunitatea locală. Finalizarea proiectului printr-un târg cu vânzare de produse artizanale, cu durata de două zile, estimând un număr zilnic de minim 300 de vizitatori, cu potențial de a crea un eveniment multianual.
Atelierele organizate în spațiul public au fost – Atelier de imprimare pe textile cu plante, atelier de cromatografie, atelier de imprimare pe textile cu vinil și presa termică, atelier de broderie manuală, atelier de pictură pe ipsos, atelier de zâne și 3 ateliere de reabilitare de mobilier.
În spațiile meșterilor s-au realizat un atelier de croitorie, un atelier de tâmplărie și un atelier de coșărit în cadrul Liceului Tehnologic „Valeriu Branişte”.
“Întreaga echipa de proiect a fost impresionată de impactul pe care activitățile desfășurate l-a avut în randul tinerilor și a copiilor. Am auzit adesea: „așa ceva nu s-a mai făcut în Lugoj” „când va fi următorul atelier?” “când mai veniți?”. Reacția comunității ne-a făcut să realizăm nevoia proiectelor de acest tip și ne-a motivat sa ne continuăm activitatea și după finalizarea finanțării.
Am fost impresionați și de povești individuale. În timpul atelierului de broderie, mama unei fetițe timide, care cosea în liniște, ne-a povestit ca visul ei este de a deveni designer vestimentar, dar până acum nu a avut șansa de a învăța partea practică a meseriei. Fetița a fost remarcată de mentorul și artizanul nostru croitor, și a primit șansa de a urma o perioada de ucenicie, pentru a învăța tainele cusutului.
În cadrul târgului am asistat și la discuții între artizanii prezenți. S-au schimbat impresii și numere de telefon, s-au format posibile colaborări. Artizanii care dau viață aranjamentelor florale, împreună cu cei care creeaza lumânări, au decis că pot colabora pentru aranjamente la evenimente festive.
Exemple individuale mărunte dau viața unui impact la scară largă. Comunitatea lugojană s-a bucurat de activități care au promovat educația non-formală dar au încurajat și crearea de conexiuni interumane.” Mădălina Mahu, arhitect, coordonator proiect
Imagini: ASIREC
Proiectul „Artizan Lugojan” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.
Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.