Asociația Acasă în Banat

colorthevillage 7

Proiectul Color the Village a început din dorința de a da o mână de ajutor comunei Eftimie Murgu, cu ale sale 22 de mori de apă, vizitate de turiști din toată lumea, un sat cu potențial mare dar cu probleme de îmbătrânire, depopulare și dificultăți de a se adapta fenomenului turistic. De la bun început s-a propus zugrăvirea fațadelor a 30 de case în doar trei zile, dar pentru că numărul de donatori, sponsori, alergători dedicați la Timotion a fost mai mare, dar și datorită unei alte finanțări consistente, proiectul s-a transformat ușor într-un adevărat „festival al faptelor bune” la care au participat peste 250 de voluntari și localnici. În cele trei zile dedicate proiectului (20-22 iunie) s-au zugrăvit 29 de case, cu voluntari veniți din toată zona de vest dar și din țară. Dar pentru că ținta a fost 30 de case, Asociația Acasă în Banat a revenit cu o echipă mare pe 27 iulie, și a zugrăvit încă 5 case, cu 4 mai multe decât cele propus inițial. În cele patru zile s-au depus aproximativ 4000 de ore de muncă iar rezultatul a depășit toate așteptările. A fost o experiență extraordinară pentru toată lumea care se va repeta cu o nouă ediție, în 2020.

Color the Village a fost despre transformări. Despre căsuțe vechi, rănite, care au căpătat un aer proaspăt și vesel datorită mâinilor dibace ale voluntarilor. Dar a fost si despre transformarea mea. Transformarea mea în bucurie pură. Picătură cu picătură. Așa ca la ploile de la prânz.” – Anitta Pelin, voluntar.

Casa are 100 și ceva de ani. Au locuit trei generații aici. Am luat-o de la niște moși, am dorit-o foarte mult. Noi am fost săraci dar am lucrat o viață întreagă. Bărbatul meu o fost strungar, o fost mecanic, dar o murit acum trei ani. Dumnezeu să le dea sănătate (voluntarilor, n.n.), să se bucure de viață și de familia lor.” – beneficiar, localnic Eftimie Murgu.