Asociația Ador Copiii

“Dansul frumos se naște din setea de dans. Iar setea de dans cere ca toți să danseze – chiar și cel ce joacă prost – căci altfel nu ar mai fi sete, ci o academie împietrită și spectacol fără semnificație.” (Antoine de Saint-Exupery)

De fiecare dată când vorbim despre copii și elevi, o facem cu încredere și speranță, ne proiectăm într-un viitor mai bun prin intermediul lor și de multe ori  le invidiem energia de nestăpânit și setea de a descoperi și experimenta. Atunci când această sete se întâlnește cu determinare și perseverență ne dorim să facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini pasiunile pe care copii le descoperă și cultivă cu acea energie debordantă de care doar ei sunt capabili. Iar la a doua ediție a Cercului de donatori veți avea ocazia să vă întâlniți tocmai cu astfel de pasiuni amețitoare.

Pornind de la imboldul de a sprijini și cultiva pasiuni a luat naștere și grupul de dansatori Mândră Floare Ciacoveană, un grup de dansuri populare care a strâns la început 80 de elevi de gimnaziu și 40 de liceu, din 5 sate, la Școala din Ciacova. Chiar și pentru cele mai trendy școli de dans din orașele mari ale României, un astfel de interes este copleșitor. Însă înainte de a vă entuziasma prea tare, e cazul să menționăm că în momentul de față în grupul de dansatori au mai rămas doar 7 perechi. Motivul? Nu determinarea e cea care lipsește, ci, după cum era de așteptat, resursele pentru a o fructifica. A cultiva o pasiune și un talent presupune multă muncă și antrenament. Repetițiile grupului Mândră Floare Ciacoveană au loc de două ori pe săptămână, uneori și până seara. Satele din care vin copiii se întind pe o rază de 25 km. Concluzia – degeaba ne țin picioarele, dacă nu ține cu noi și matematica. Cauza principală a abandonului este lipsa transportului organizat. Copiii din sate vin la școală cu microbuzul școlar, dar acesta nu este folosit și pentru transportul la activitățile extrașcolare. Deplasarea copiilor la evenimente (concursuri, festivaluri, rugi, spectacole) este uneori asigurată de către Primărie, care dispune de un microbuz școlar, dar care nu este dispusă să plătească pentru combustibil și șofer în afara orelor de școală.  Așa că deplasarea copiilor la repetiții se face pe cont propriu.

Totodată, cultivarea tradițiilor populare autentice devine o miză din în ce mai importantă în societatea în care trăim. În mediile urbane nu există prea mulți specialiști practicanți și nici cererea nu este prea mare. Raportarea tinerilor din mediul urban la cultura populară se rezumă de cele mai multe ori la dispreț, aceștia fiind expuși la “manifestări culturale” cu ansambluri populare la zilele orașelor, care lasă de dorit. Sunt rare încercările de conservare, sau chiar recuperare a culturii populare, într-un mod autentic dar și atrăgător, iar situațiile în care dansatorii, costumele sau interpreții ne lasă cu gura căscate și mai rare. Iar în mediile rurale, deși există interes și cunoștiințe, lipsesc din ce în ce mai mult – ați ghicit din nou, resursele.

Cu toate acestea, grupul Mândră Floare Ciacoveană perseverează pe toate palierele. Costumele dansatorilor sunt lucrate manual, iar încălțămintea este specială și executată tot la comandă. Prețul unui costum complet este de 1550 lei. Pentru dansatorii actuali, costumele au fost achitate cu aportul Primăriei Ciacova. Pe lângă dansuri populare, există și un mic grup de teatru popular, cu școlari de vârste mici care recită poezii în grai bănățean. Repetițiile au loc de două ori pe săptămână, la Căminul Cultural, iar când acesta este ocupat cu un eveniment, la biblioteca orașului. Toate acestea se întâmplă sub coordonarea instructoarei de dansuri populare, doamna Mădălina Roșu Baic, absolventă a Școlii Populare de Artă și angajată pe post de învățătoare la  Școala din Ciacova. Coordonarea grupului de dansatori o face în mod gratuit, din pasiune pentru tradiția populară. Însă acest lucru nu are cum să fie de ajuns.

Proiectul “Tinerii dansatori din Cebza”, coordonat de asociația Ador Copiii, își propune să strângă 4800 de lei, pentru a constitui un fond de burse pentru elevii din satul Cebza, membri constanți ai grupului, în vederea motivării acestora și a ușurării participării lor la repetiții și la evenimente. Impactul scontat al proiectului va fi succesul în atragerea copiilor și adolescenților din mediul rural către activități artistice și de creație tradiționale, în vederea păstrării autenticității artelor, artelor performative și meșteșugurilor tradiționale din Banat. În al doilea rând, apartenența la un ansamblu de artă populară le va cultiva acestor copii și tineri încrederea și spiritul de responsabilitate în ceea ce privește necesitatea păstrării valorilor tradiționale românești și a culturii sătești autentice.

Laura Ciutină, ambasadoare a acestui proiect, subliniază în mod deosebit acest aspect: “Cred cu tărie că tradițiile culturale românești autentice vor putea fi păstrate doar cu ajutorul tinerilor. Păstrătorii actuali ai acestei comori sunt în general oameni în vârstă, bătrâni și bătrâne de la sate, care fac și în prezent lucrurile așa cum au învățat să le facă cu mult timp în urmă. Adică natural. Tinerii dispuși să observe, să asculte, să învețe, să ducă mai departe, sunt puțini. Tendința actuală a tineretului, fie că este de la oraș, fie de la sat, este să se îndrepte, în măsura posibilităților de educație, către meserii și pasiuni moderne, mai degrabă decât tradiționale. Oriunde vedem că există intenție și dedicare, simt că descoperim o comoară culturală pe care trebuie să o creștem, să o încurajăm, să o ajutăm să se dezvolte.

Copiii din grupul de dansatori Mândră Floare Ciacoveană sunt dedicați pasiunii lor. La fel și instructoarea lor. Însă eforturile depuse și costurile aferente sunt uneori un factor demotivant foarte puternic, de unde și gradul mare de abandon constatat. Cred că putem cu adevărat să facem diferența, prin implicare emoțională și financiară. Satisfacția noastră va fi imensă, pentru că, pe de o parte, vom aduce bucurie unor copii, și, pe de altă parte, vom contribui la păstrarea valorilor autentice românești.”

Veniți să-i cunoașteți chiar pe unii dintre minunații dansatori și să aflați mai multe despre proiect, joi, 18 mai, la Ambasada, la a doua ediție a Cercului de donatori!