Asociația Ajungem Mari

DE LA FOR HELP

LA FOR FUN

Așa cum vă povesteam la sfârșitul anului 2016, noi, la Fundația Comunitară Timișoara, suntem siguri că există o legătură foarte specială între comunitate și spațiul pe care orice comunitate îl ocupă, spațiul care îi dă, în cele din urmă o identitate. Deoarece credem că locurile prin care trecem zi de zi ne influențează viața prin poveștile lor, ne-am dorit să îi ajutăm pe cei de la asociația Lindenfeld – Ajungem MARI să rescrie povestea copiilor și a tinerilor de la Centrul For Help din Timișoara.

Proiectul “DE LA FOR HELP LA FOR FUN”, finanțat în cadrul primei ediții a Cercului de donatori, s-a născut din nevoia microcomunității Centrului de Zi For Help de a amenaja curtea într-un spațiu care să stimuleze creativitatea și imaginația copiilor. În cadrul Centrului de Zi For Help, 15-20 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vin zi de zi după terminarea orelor de curs pentru a lua prânzul, a primi ajutor la teme și consiliere psiho-pedagogică, urmărind astfel integrarea și îmbunătățirea calității vieții copiilor cu risc de abandon școlar și familial.

Soluția propusă de asociația Lindenfeld – Ajungem MARI pentru a parcurge drumul de la For Help la For Fun a fost una simplă și eficientă – să rescrie povestea și transforme curtea Centrului For Help într-un spațiu primitor, prietenos și relevant pentru povestea copiilor și tinerilor de acolo. Acum, proiectul s-a încheiat, iar soluția s-a dovedit a fi într-adevăr eficientă, iar rezultatele de impact.

De când copiiii au primit vestea cum că urmează să se amenajeze curtea, au fost foarte încântați și chiar săritori, ajutând cu orice a fost nevoie, de la vopsit la pictat dar și la curățenie. Iar de testat, nici nu mai vorbim; Prin munca și energia tuturor celor implicați în proiect a fost reparat foișorul, s-au aplicat dale cauciucate pentru a asigura un spațiu de recreere sigur pentru copii, s-a achiziționat o trambulină, o tablă magnetică, mese și băncuțe pliabile. Pictura murală care a fost realizată întregește peisajul și îl transformă dintr-un spațiu sec într-un mediu interactiv și stimulant.

Însă drumul De la For Help la For Fun nu a fost lipsit de incidente. Pe alocuri, chiar dacă vorbeau despre aceleași obiective și aveau același scop, ideile voluntarilor nu s-au intersectat tot timpul cu ideile beneficiarului. Muralul propus de grupul de voluntari studenți la Facultatea de Arte nu a fost considerat ca fiind cel mai potrivit de către beneficiar, care a venit cu o altă propunere pentru a da culoare curții centrului. Însă, în pofida diferențelor de natură artistică, cert este că efortul de a schimba puțin viețile copiilor de la Centrul For Help a fost unul comun.

Astfel, atât voluntarii, cât și cei de la Centrul For Help, au constatat că în momentul de față se lucrează mai ușor cu copiii la teme datorită faptului că și spațiul exterior este exploatat pentru ateliere și activități în aer liber.

“Pentru mine, cel mai clar mi-a fost că proiectul și-a atins scopul, când am testat trambulina cu copiii. S-a umplut curtea de râsete și zâmbete. Ne-am descălțat, am urcat pe trambulină cu A., ne-am ținut de mână și am sărit amândoi deodată. Ne uitam unul la altul și râdeam într-una. Bucuria de pe fețele lor e cea mai mare răsplată.

P.S.: copiii au fost instruiți cu privire la modul de utilizare a trambulinei.”, ne spune Carmen, voluntar Ajungem Mari.

Dar noi suntem de părere că rezultatele pot fi cel mai bine cuantificate prin mărturii la firul ierbii. Așa că, la final de proiect, vă invităm să aruncați o privire peste mărturia Adelinei, unul dintre copiii care locuiește la Centrul For Help.