Asociația Ecotopia România

Într-un sat cu 350 de locuitori în vestul României, la poalele dealurilor Lipovei, câteva familii de orășeni chitiți pe downshifting, permacultură, sustenabilitate și-au găsit casa și trăiesc alături de sătenii get-beget. Este vorba despre Stanciova, un sat din județul Timiș, care a devenit inspiraţie pentru entuziaştii unei vieţi mai simple. Povestea a început prin anul 1999, odată cu tabăra Ecotopia, care a fost imboldul de a înființa Asociația Ecotopia România.

“Ce facem pe-aici? Pe scurt: trăim. Ne place să credem că trăim frumos, cu grijă pentru pământ și pentru oameni, împărțind surplusul”, spun membrii comunitatii pe site-ul grupului din Stanciova.

La nivel mondial se poate observa o tendință a orășenilor care caută să trăiască mai simplu și mai sănătos. O parte din ei aleg să facă downshifting în oraș, pentru alţii soluţia este de mai mare anvergură, mutându-se la țară sau chiar încercând să stabilească noi comunităţi (aşa-numitele comunităţi intenţionale). Abordarea grupului din Stanciova a fost de creştere organică, lentă, investind mai degrabă timp şi pasiune. Chiar şi aşa, începând din anul 2002 membrii şi prietenii asociaţiei au contribuit la reparaţia acoperişului şcolii, re-înfiinţarea grădiniţei, funcţionarea unui centru de tineret cu calculatoare şi acces la internet, atragerea de voluntari internaţionali care au inspirat tinerii din sat să înveţe abilităţi noi. 

Stanciova-03-pictura

În general, grupul de noi locuitori din Stanciova încearcă să schimbe imaginea vieţii la ţară ca fiind lipsită de perspective şi să demonstreze moduri foarte practice în care stilul de viaţă rural se poate îmbina cu tehnologia şi creativitatea. În mijlocul satului se află clădirea cea mai reprezentativă pentru comunitatea locală după biserica ortodoxă sârbă. Numită informal „la Sfat”, clădirea a fost primărie în timpul administraţiei austriece, apoi sediu CAP, şcoală iar după desfiinţarea claselor I-IV cu predare simultană mai funcţionează aici doar grădiniţa şi secţia de votare la alegeri. Clădirea a fost renovată în 2015 dar este foarte rar folosită. Asociaţia are deja permisiunea Primăriei Recaş să desfăşoare activităţi şi o încăpere a fost mobilată din resurse proprii şi funcţionează ca şi „magazin liber” cu obiecte donate. Prin „Şcoala de vară de meştereli” cei de la Ecotopia doresc să readucă clădirea în atenţia comunităţii, în special a celor mai tineri locuitori şi să creeze un spaţiu de întâlnire, respectiv obişnuinţa de a petrece timp în acest loc.   

Cum își propun să facă asta? Printr-o serie de ateliere creative și lucrative, adunate sub umbrela “Școala de vară de meștereli”, care să implice comunitatea din Stanciova în amenajarea, funcționalizarea și utilizarea acestui spațiu, conferindu-le totodată și “celor de la oraș” posibilitatea să dea o tură prin sat, într-un tur ghidat, la finalul proiectului. Astfel, cele 3 ateliere propuse în cadrul proiectului sunt: amenajarea spaţiului pentru găzduire din clădirea „Sfatului”, atelierul “Design” coordonat de asociația În Comunitate și atelierul “Hack” al asociației Plan Zero.

Cu un pat suprapus cumpărat second-hand şi amenajări minime pentru o chicinetă, se va pregăti un spaţiu care să poată găzdui pe perioada verii voluntari dedicaţi activităţilor cu copiii. În exterior, în câteva straturi înălţate făcute din materiale reciclate vor creşte salate, plante aromatice, roşii cherry şi alte plante nepretenţioase, numai bune de cules pentru o gustare sănătoasă. Apoi, tinerii arhitecți de la În Comunitate vor meşteri amenajări interioare pentru una sau două săli momentan goale din clădirea „Sfatului”. Va rezulta un spaţiu primitor, funcţional şi contemporan în care localnicii să vină mai des. Urmează 5 zile de tabără cu membrii Plan Zero din Timişoara care vor lucra în echipe cu copii și tineri din sat la următoarele proiecte:

– Introducere în electronică, unde 10 participanţi (tineri şi copii din sat) vor avea în faţa lor o mână de componente electronice şi vor avea ocazia să construiască primul lor circuit simplu, model „Atari Punk console”. Succesul va fi foarte sonor, rezultând o mini-orchestră de sintetizatoare de sunet (şi fiecare participant îşi va păstra creaţia).

– După această „încălzire”, urmează un proiect mai complicat, un joc Arcade făcut de la zero, dintr-un televizor second-hand, un kit specializat, un Raspberry Pi cu alimentare, difuzoare şi o cutie haioasă din placaj. Jocul, cât va ţine, va fi găzduit în holul şcolii.

– Adulţii implicaţi în proiect au comentat puţin, că pe lângă atâta joacă este cazul să se întâmple şi lucruri mai serioase. Dintr-un motor de bormaşină defectă, un arc, componente Arduino, un regulator, o cutie tablou şi alte mărunţişuri electronice, se va rezolva o problemă stringentă a sătenilor care pleacă prea des de acasă: sistem de închidere automatizată pentru un coteț de păsări. Proiectul va fi un exemplu de îmbinare de piese noi şi piese reciclate pentru găsirea de soluţii creative pentru provocări de zi de zi. Totodată, se va meșteri la o mașină de spălat fără curent acționată cu pedale de bicicletă.

Nu în ultimul rând, la sfârșit de iunie Stanciova îşi va deschide porţile şi cei interesaţi vor putea vizita „Sfatul” în noua sa înfăţişare şi câteva gospodării unde se pot vedea soluţii creative pentru viaţa la ţară.

“Multe dintre initiativele realizate la Stanciova au inspirat alte persoane si organizatii din tara, aratand ca „se poate”. Speram ca si aceasta initiativa sa inspire mai departe, atat participantii directi – voluntarii si organizatiile implicate sa continue si in alte sate, tinerii din Stanciova sa tinteasca mai sus in scopurile pe care si le propun in viata, cat si indirect, incurajand alte initiative similare.”, ne spune Cristina Potra-Mureșan, ambasadoarea proiectului “Școala de vară de meștereli – Stanciova”

Veniți să-i cunoașteți pe cei de la Ecotopia și să aflați mai multe despre proiectul lor joi, 18 mai, la Ambasada, la a doua ediție a Cercului de donatori!