Proiectul de la Timotion ediția 2020, ”Descoperim lumea din afara centrelor de plasament” al Asociației Lindenfeld, a adus 60 de copii și tineri din centre de plasament din Timișoara și Recaș, mai aproape de o viață socială, în comunitate, prin organizarea a 3 ieșiri/excursii alături de voluntarii asociației.
În perioada pandemiei și a restricțiilor impuse, copiii și tinerii au fost izolați în centre și nu au mai avut interacțiuni fizice cu voluntarii, ceea ce a avut un impact negativ asupra dezvoltării lor. Copiii au devenit mai plictisiți, mai demotivatți, mai furioși și mult mai puțin toleranți, ceea ce a iscat multe conflicte și comportamente neplăcute (agresivitate, fuga din centre, dezinteres pentru școală). Prin acest proiect ne-am propus să combatem efectele negative ale izolării și privării de interacțiuni cu persoane externe (voluntari de referință) și să venim în sprijinul tinerilor pentru a le oferi oportunități de dezvoltare și alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.
Ieșirile sunt cele mai îndrăgite de copii și ele contribuie la creșterea stimei de sine, integrarea lor socială și dezvoltarea personală, și la formarea deprinderilor de viață. De aceea proiectul de la Timotion VI a însemnat:
1. Excursie de o zi la ski la Semenic – 6 februarie 2021 – 17 copii participanți (8 copii centrul de zi “For Help” și 9 copii de la centrul de zi “Casa Olarului”), însoțiți de 9 voluntari Ajungem MARI. Copiii au putut învăța și practica, sub supravegherea voluntarilor, sporturi de iarnă (ski, snowboard), s-au dat cu săniile, au făcut oameni de zăpada și s-au jucat împreună cu voluntarii. Pentru unii din ei a fost prima ieșire la munte și o experiență de neuitat, sau prima ieșire după o lungă perioadă de izolare.
2. Excursie cu bicicletele “La Livadă” – 6 martie 2021 – 16 copii participanți (4 de la centrul de plasament “Frații lui Onisim”, 3 copii de la centrul “Casa Olarului”, 8 copii de la centrul “For Help”, însoțiti de 7 voluntari Ajungem MARI. Copiii au mers pe trasee de bicicletă alături de voluntari, au explorat locuri noi, au participat la jocuri de echipa, au învățat să-și ia repere geografice, să se orienteze în spațiu, au discutat despre natură și importanța ei, au învățat să identifice unele specii de plante/copaci și au reușit să socializeze și să interacționeze fizic cu voluntarii Ajungem MARI, ceea ce a contribuit la consolidarea relației lor, bazată pe încredere, încurajări și acceptare necondiționată.
3. Excursie în aer liber la Stadionul Recaș – 3 martie 2021 – 32 copii de la centrul de plasament pentru copii cu dizabilități Recaș, însoțiți de 8 voluntari Ajungem MARI. Copiii au putut practica sporturi în aer liber, au participat la jocuri de echipă organizate de voluntari, au discutat cu voluntarii despre viața lor, despre planurile de viitor, personale dar și legate de parcursul lor școlar și profesional, despre relațiile pe care le au, despre perioada adolescenței, au primit încurajări și au fost motivați de voluntari.
“Ieșirea de sâmbătă a fost muncă în echipa de voluntari pentru a oferi o experiență de neuitat pentru copii. Am fost foarte bucuros să văd zâmbetele de pe chipurile lor și să aud că pentru mulți dintre ei a fost prima ieșire la munte iarna pe zăpadă. Pentru alții a fost chiar prima ieșire la munte. Pot să spun că în același timp am simțit și un pic de tristețe la auzul acestor vorbe. Dar bucuria a avut întâietate .” – Viorel, voluntar Ajungem MARI Timiș

