Asociația Micile Comori la Timotion 2021

Proiectul „Terapii pentru copii – Micile Comori vor sa crească Mari” al Asociației Micile Comori, de la Timotion ediția a VII-a, și-a propus să dezvolte abilități de viață independentă prin terapii specifice și activități de recuperare psiho-motrică prin oferirea de terapii individuale specializate. În perioada septembrie 2021 – iunie 2022, 36 de copii cu vârste între 0-6 ani, care frecventează centrul Micile Comori, au avut parte de intervenție psihopedagogica timpurie (terapie senzorială, logopedie, terapie ocupationala) si kinetoterapie, adaptate nevoilor lor.

Cei 36 de mici beneficiari care au avut parte de sprijin specializat poartă diagnostice multiple, precum: retard mintal psihomotor, Hipoacuzie Neurosenzoriala Profunda bilaterala, Parapareza spastica, Sindromul Langdon Down, Epilepsie structurala, Hemipareza stanga, Displazie ectodermala Hipodrotica Microcefalie, Hidrocefalie, Tetrapareza spastica,Tetraplegie spastico-flasca cu deficit motor, Tulburare de Spectru Autist.

Cu ajutorul fondurilor strânse la Timotion VII, echipa asociației a achiziționat atât mobilier necesar centrului, cât și diferite materiale terapeutice pentru intervențiile oferite. Mai mult, Asociația Micile Comori a organizat pe parcursul acestor nouă luni de proiect, cinci evenimente educative și de socializare, pentru familiile micilor beneficiari, părinți, bunici, dar în mod special frații și surorile copiilor cu dizabilități, deoarece și viața acestora este puternic impactată de diagnosticele celor mici.

Tot în cadrul proiectului de la Timotion, 25 de părinți au fost consiliați cu privire la nevoia terapiei individuale și dobândirea unor abilități practice, pentru a sprijini progresul copilului lor. In plus, s-a organizat și un workshop special pentru părinți despre ”self care” în care s-a subliniat importanța sistemelor de suport pentru acești părinți greu încercați. Sesiunea a fost organizată de o invitată specială, Florina Bulzan, story-teller și terapeută.

Unul dintre eroii ce ne calcă pragul zilnic este Adrian. Adrian este un băiețel minunat de 4 anișori căruia îi place enorm de Olaf și care iubește zăpada, dar care poartă și complicatul diagnostic de Tulburare de spectru autist.  Adrian locuiește împreună cu mama și bunici materni, tatăl părăsind familia atunci când a aflat diagnosticul copilului.În vara anului 2021 când Adrian a început să beneficieze de serviciile Asociației Micile Comori, era non-verbal și avea probleme comportamentale. Consecvența mămicii care l-a adus la fiecare programare și dedicarea terapeuților (logoped și terapeut ocupațional) l-au ajutat pe Adrian să depășească parte din dificultățile cu care se confruntă.  Astfel, după mai bine de un an Adrian are un limbaj funcțional, mai precis poate să răspundă la întrebări și chiar să comunice ce are nevoie (răspunde cu da și nu). Aceasta a ajutat și la depășirea stărilor de frustrare cu care se confruntă și care se transformau în tantrumuri, acestea apărând acum mult mai rar. În munca cu copiii cu dizabilități progresele se obțin greu și după mult efort depus de către toți cei implicați, dar ne bucurăm că în cazul lui Adrian progresele sunt atât de vizibile și ne putem bucura cu toții alături de el. Dar pentru ca Adrian să beneficieze de tot acest sprijin, a fost nevoie de multă muncă din partea părinților, terapeuților și a întregii comunității care ne susține atât financiar precum și prin promovarea cauzei copiilor cu dizabilități.” (Ana-Maria Jurescu – Coordonator Asociația Micile Comori)