Asociația Verde de Banat la Timotion 2020

Proiectul ”Verde. Viață. Viitor. Bega la izvoare” al Asociației Verde de Banat, de la Timotion VI, s-a finalizat cu succes, în ciuda restricțiilor pe perioada pandemiei.

Prima acțiune de ecologizare a râului Bega de munte a fost demarată în 27 iunie 2020. 35 de voluntari din Timișoara și 10 voluntari localnici din comuna Pietroasa și Tomești, au curățat albia Begăi și Valea Fărășeștiului. La cea de-a doua acțiune din 31 octombrie 2020, au participat cca 50 voluntari din Timișoara ( dintre care o întreagă clasă de gimnaziu de la Liceul Lenau), care au curățat zona de la Românești până la Izvorul Rece și au plantat molizi și pini în poieni. A doua acțiune de ecologizare a avut parte de sprijinul a 5 voluntari localnici, veniți din Făget. La cea de-a treia acțiune din 12 iunie 2021 au participat 60 de voluntari din Timișoara (dintre care și copii din centrele de plasament) și 20 de voluntari localnici din Pietroiasa, Fărășești, Poieni și Tomești, care au reușit să curețe albia Begăi până la Cascada Șopot.

La primele două acțiuni s-au adunat cca. 500 kg de deșeuri/actiune, iar la cea de-a treia acțiune cca. 750 kg de deșeuri, mai ales mase plastice, peturi, textile. Deseurile au fost predate direct operatorului de salubritate din zonă, care a răspuns prompt cererii de a preluare.

Activitățile Asociației Verde de Banat și implicarea voluntarilor atât din mediul urban cât a localnicilor, la acțiunile de curățare și întreținere a zonei de unde izvorăște râul Bega, sunt motorul de schimbare pe care îl vizăm, îl apreciem și îl susținem în comunitatea Timotion.