building.a.home

Context*:

  • în România trăiesc 886.950 persoane cu dizabilități, adulți și copii, dintre care 25.951 în Timiș; 
  • aproximativ 16.289 adulți trăiesc în instituții publice rezidențiale de asistenta sociala

*sursa: anpd.gov.ro

building.a.home este un proiect de locuire socială și incluzivă dezvoltat de Asociația Centrul Cultural Plai, alături de UnLoc / Fundația de Abilitare Speranța. Containere maritime recuperate, scoase din uz și recondiționate primesc forma unor mici locuințe, modulare, adaptate și dotate, acoperind toate nevoile unei locuințe. Ideea proiectului a venit din dorința de a produce o schimbare în procesul greoi al dezinstituționalizării adulților cu dizabilități si a oferi o soluție alternativă traiului în instituțiile segregate ale statului. Beneficiarii proiectului sunt în prezent persoane cu trecut instituțional, neglijate și aflate în dificultate, la limita sărăciei; 3 rezidenți, persoane cu trecut instituțional și-au început traiul independent în b.a.h.

Proiectul este unul care se propune a fi crescut și/sau replicat, atât în Timișoara cât și în alte orașe, este un prototip de locuire alternativa care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor aflate în risc, în pragul sărăciei, migranților dar și studenților sau altor categorii sociale.

Perioada de implementare a proiectului: 01.09.2022-31.05.2023

Număr de beneficiari direcți ai proiectului: 25

Număr de voluntari implicați în implementarea proiectului: 70

Număr de ore de voluntariat prestate pentru derularea proiectului: 60

Număr de activități/ evenimente/ ateliere derulate în cadrul proiectului: 12

Valoarea totală a finanţării: 50.000 lei

Proiectul rezolvă mai multe probleme. Pe lângă cea socială, de locuire pentru persoane aflate în situații de risc, marginalizate, de suport pentru găsirea unui loc de muncă, responsabilizare și trai în comunitate într-un cartier rezidențial din Timișoara, întâmpină problema spațiilor și terenurilor „abandonate”, nevalorificate, lăsate să se degradeze în timp. Complexul modular de containere este aşezat pe un teren nevalorificat dintr-o zona rezidenţială din Timișoara, include un spațiu-grădină, ansamblu de plante în recipiente mari (ghivece și jardiniere) și mobilier de exterior, dezvoltând astfel un loc comun pentru rezidenți, un loc pe care să-l întrețină, să-l îngrijească.  Acest spațiu are rolul unui cuib semideschis, locul unde rezidenții şi-au primit oaspeții, au asimilat noi cunoștințe și vor experimenta traiul în comunitate. 

Este un model de bună practică, ce poate fi ușor replicat, iar echipa de implementare abia așteaptă să disemineze know-how-ul, iar documentarul realizat este un prim pas în acest sens. Modelul poate fi adaptat și implementat acoperind mai multe tipuri de nevoi, dezvoltând o rețea building.a.home. Proiectul este gândit în acest sens și are toate caracteristicile pentru a putea fi ușor de replicat.

Proiectul a fost finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.