Capitala din Curtea TA

Proiectul „Capitala în Curtea TA” şi-a propus să aducă resurse, energie, competențe și un cadru pentru ca 4 micro-comunități locale din cartierele Iosefin, Fabric, Elisabetin și Mehala să reînvețe să re/construiască curțile lor ca spații care le asigură starea de bine așa cum o concep ele, de la umbră și povești în jurul unor răsaduri sau la picnic-uri, la după-amieze pentru învățare non-formală pentru toată familia, la seri în care pot vedea artiști sau creativi la repetiții sau în performance-uri și dialoga cu ei.

Foto: Atelier de signalistică creativă pentru studenți – UNDE SUNTEM ȘI CUM O SĂ ȘTIM SĂ NE ÎNTOARCEM – atelier de signalistică creativ cu George Roșu

Curțile (între blocuri, între case, de școli, de universități, de biserici) funcționează ca spații comunitare deschise care generează stare de bine și sunt spații de experiment și creștere pentru micro comunități smart, reziliente, încrezătoare și funcționale cultural și civic.

4 curți din 4 cartiere devin spații de dialog și experiment, unde incubam procese, coagulam rețele de organizații, dezvoltăm meniuri și instrumente de lucru și documentăm rute posibile care să facă să deschidă curțile pentru dezvoltare individuală și comunitară făcută cu sens și cu/despre/pentru fiecare. Din curte, spre cetate si de acolo spre lume.

Foto: LA PAS în curte la ELECTRO

Perioada de implementare a proiectului: 01.09.2022 – 31.03.2023

Număr de beneficiari direcți ai proiectului: 465

Număr de voluntari implicați în implementarea proiectului: 8

Număr de ore de voluntariat prestate pentru derularea proiectului: 40

Număr de activități/ evenimente/ ateliere derulate în cadrul proiectului: 16+

Valoarea totală a finanţării: 20.722 lei

Obiectivele proiectului au fost:

1. Revitalizarea și activarea a 4 spații publice – ‘curți’ din cartierele Josefin, Fabric, Elisabetin și Mehala prin evenimente comunitare, civice, de învățare non formală prin ateliere și printr-o micro stagiune culturală care vor pune în dialog direct cetățenii din 4 micro comunități și comunitățile de proximitate cu artiști, creativi, oameni de cultură și știință și activiști civici locali și invitați;

2. Creșterea accesului și participării la dialog civic, educație non formală și cultură a cetățenilor din cartiere și comunități ex-centrice ale orașului și pentru publicuri netradiționale prin implicarea directă ca participanți, spectatori și co-producători, a copii, tineri, adulți și seniori și indirect a locuitorilor din proximitatea spațiilor publice – curților activate;

3. Creșterea energiei civice și a interesului pentru regenerarea sustenabilă, smart și rezilientă a orașului și spațiului public prin revendicarea și asumarea de către 4 micro comunități a 4 spații publice ca spații de dialog, învățare și dezvoltare prin dialog curatoriat între cetățeni, experți, inovatori sociali, artiști.

Foto: Atelier cu Domnişoara Poimâine (Adina Rosetti) în 5 clase din Timișoara

Proiectul a fost finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.