Deși inițial proiectul s-a intitulat ”Agora din curtea școlii”, școlile s-au transformat în cartiere, unde nevoia de conectare sau reconectare a fost mai mare. Așa s-a născut ”Capitala în curtea ta” și așa au devenit zonele Mehala, Fabric, Elisabetin și Iosefin puncte de întâlnire pentru toți cei care doresc să ia parte la activități, împreună.
Cu ajutorul micuței sume strânse la Timotion ediția a VIII-a, Asociația Culturală Diogene a început primele activități din proiect, iar continuarea s-a asigurat cu ajutorul unor co-finanțări.
Activități derulate
„UNDE SUNTEM ȘI CUM O SĂ ȘTIM SĂ NE ÎNTOARCEM” – Atelier de signalistică în curtea de la UPT Electro, în 26 și 27 octombrie 2022. Atelierul a facilitat dialogul între artistul clujean George Roșu și studenții de la diferite facultăți, ca un schimb de informații din domenii diferite, oferirea unui spațiu pentru explorarea potențialului creativ al fiecărui student și îmbunătățirea gândirii critice.
Ateliere de lectură pentru copii (6-10 ani), cu Irina Anca Mureșan & Atelier de idei bune pentru părinți, cu Alis Stratan.
In discuțiile cu părinții din parcul Macilor și zona Lunei, echipa de proiect a aflat că singura modalitate de a aduce părinții împreună este de a avea acțiuni în paralel cu copii acestora. Așadar în Fabric – Zona Lunei în 15 octombrie și 05 noiembrie, si în Mehala – UCECOM, în 15 octombrie și 06 noiembrie, Irina Anca Mureșan a creat un spațiu primitor pentru copii, unde s-au citit povești și apoi cei mici au construit diferite materiale pe baza poveștilor. În tot acest timp, părinții copiilor împreună cu Alis Stratan au discutat depre metode de parenting,și-au împrumutat cărți, idei, unelte și s-au pornit apoi discuții online pentru viitoare activități împreună.
LA PAS în curte la ELECTRO – un picnic responsabil organizat în data de 3 noiembrie 2022, sub semnul consumului conștient și responsabil. Principiile Slow-Food (bun-curat-etic) au ghidat buna desfășurare a evenimentului. Participanții au fost invitați să încerce borcanul anti-risipă, să răsfoiască cărți care vorbesc despre creștere și descreștere, economie circulară, reziliență, hrană, modele economice sau resurse și consum, să intre în dialog cu cercetătorii invitați, să deguste produse din comerțul responsabil sau pur și simplu să asculte muzică, să joace tenis de masă sau badminton și să stea câteva minute la aer într-un spațiu primitor
”Domnişoara Poimâine” de Adina Rosetti a trecut prin 5 clase din Timișoara, de la Școala gimnazială nr 1, Școala gimnazială nr 19, Colegiul Național Bănățean și Liceul ”Grigore Moisil” . Cunoscuta scriitoare DeBasm a citit și povestit despre timp, vrăji, amintiri și planuri de viitor împreună cu copii mari și mici în 5 ateliere, în perioada ianuarie – februarie 2023.
Află care sunt toate proiectele susținute la Timotion 8 – imist, de aici.