Asociaţia Ceva de Spus şi Fundația de Abilitare Speranța au luat decizia strategică de a lansa un serviciu nou, de locuire și sprijin individual pentru persoanele care nu au o alternativă pentru sistemul instituțional și de a crește conștientizarea cu privire la aceste probleme și soluțiile lor, prin promovarea dreptului de locuire în comunitate ca un drept fundamental pentru persoanele cu dizabilități. Serviciul de locuire creat la Timişoara îşi doreşte să sprijine, în următorii cinci ani, 25 de persoane, inclusiv cu sprijin social, psihologic şi găsirea unui loc de muncă. Pe perioada proiectului (2019-2020), cele două organizații au implementat etapa pilot a serviciului de locuire, prin furnizarea de servicii unui număr de şase persoane.
Prin proiectul UnLoc, șase persoane cu dizabilități intelectuale, cu nevoi medii de sprijin, au fost sprijinite să facă tranziția de la instituție la locuire în comunitate, au fost ajutate să învețe deprinderile de auto-gospodărire, integrare socială și trai independent, și au beneficiat de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă. Romina, Aurica, Lucian, Ștefan, Sorin și Cosmin sunt cei șase unlocatari care astăzi locuiesc în cele două apartamente închiriate pentru ei în regim de locuințe protejate (unul pentru două persoane, unul pentru patru) și au parte de sprijin constant de la diverși specialiști și voluntari-mentori, în funcție de nevoile lor, atât pe plan personal cât și profesional.
”Pentru mine, mutarea a însemnat să văd o altă față a lumii. S-a schimbat comportamentul meu, viața în general. Schimbările sunt în bine pentru mine. Am învățat foarte multe: cum să folosesc un laptop, un aragaz, un card și bancomatul. Chiar și sănătatea simt că îmi e mai bună – nu mai beau așa multă cafă și cola, am mai dat jos din kilograme. Am cunoscut mulți voluntari, sunt foarte buni și înțelegători. Stimă și respect pentru tot ce fac pentru noi: sport, muzică, citit, gătit. Simt că învăț de la fiecare din echipă. Un vis pentru mine ar fi să devin cântăreț.” (SM – unlocatar)
”Începutul a fost mai greu, mutarea. Dar mie mi-a plăcut mai mult în comunitate. Mă simt bine cu mai puțini oameni în apartament. Imi place că aici fac singur lista de cumpărături, simt că viața mea e mai liniștită acum. Îmi place să muncesc.” (CN – unlocatar)