Ceva de spus 2018

62536751 2172352882842576 1694617893968281600 o

Prin proiectul ”Viaţă în comunitate!” Asociaţia Ceva de Spus a oferit servicii specializate la domiciliu şi în comunitate persoanelor cu dizabilități, cu scopul de a desfăşura munca de autoreprezentare mai eficient. Persoanele cu dizabilităţi sunt membri ai comunităţii cu drepturi egale, însă în practică sunt supuşi discriminării şi întâmpină multe obstacole, iar legislaţia nu este întotdeauna pusă în practică. Prin activitatea asociaţiei aceasta a contribuie la crearea unei societăţi incluzive, dar pentru a îşi putea desfăşura munca, membrii cu dizabilități trebuie sprijiniţi. Nevoile identificate au fost diverse: unii au nevoie de însoţire în comunitate, de sprijin la domiciliu, alţii au probleme punctuale de sănătate sau doresc să îşi continue instruirea şi dezvoltarea personală. În lipsa unor servicii comunitare de sprijin, aceste nevoi trebuie adresate prin iniţiative private. Prin acest proiect au beneficiat de sprijin 20 de persoane cu dizabilități, iar serviciile la care au apelat au fost diverse: servicii medicale, stomatologie, transport, curățătorie, echipamente specifice dizabilității lor (scaun rulant, ghete ortopedice, ”bicicletă” ortopedică electrică), şcoala de șoferi, consiliere psihologică/psihoterapie sau servicii de comunicare.

 

„Persoanele cu dizabilitate sunt adesea invizibile, pentru că societatea nu este construită în aşa fel încât să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor. Prin acest proiect unele bariere în calea participării lor la viaţa comunităţii au fost depăşite. Sper ca pe viitor dezideratul participării active în societate să devină o realitate garantată şi oferită de stat tuturor persoanelor cu dizabilitate.” 

 

„Faptul că am avut bani ca să mă deplasez cu taxi m-a ajutat atunci când a trebuit să merg la spital, la şcoală, la diferite evenimente. Şi am reuşit să fiu independentă, să ies singură din casă. Fiind nevăzătoare, e greu să mă deplasez din cauză că oraşul nu este accesibil.”