CitiZenit

Scoala de film Cizitenit 2018

Inițial proiectul Şcoala de Film a fost conceput ca un program cu două module specifice:
I. Lecţia de Cinema – o serie de 13 cursuri săptămânale dedicate publicului larg care să dezvolte în rândul participanților aptitudinile de analiză şi înţelegere a filmelor.
II. Atelier de Film, ediţia a III-a – un workshop extensiv dedicat tinerilor, în care participanţii să experimenteze toate etapele de realizare a unui film de scurtmetraj – pre-producție, producție, post- producție – şi care să se finalizeze cu un film de scurtmetraj cu durata între 15-30 minute.

Deoarece suma totală atrasă pentru realizarea ambelor module nu s-a atins, Asociația CitiZenit și-a concentrat resursele pe implementarea unui singur modul şi anume Atelier de Film, ediţia a III-a, care s-a desfăşurat între 22 iunie-15 iulie 2018 în judeţul Arad.

”La a treia ediție ne-am propus să consolidăm Atelier de Film ca platformă și am dezvoltat conceptul Școala de Film, care continuă pe filiera practică a modului Atelier de film, însă propune și un modul teoretic. În cadrul proiectului realizat anul acesta ne-am concentrat pe dezvoltarea modulului Atelier de Film, realizând cea mai profesionistă producție de până acum. Pentru realizarea filmărilor am pornit de la un scenariu pentru transformarea în film a căruia l-am ales pe regizorul arădean Marius M. Bogdan. Din echipa creativă au mai făcut parte designerii arădeni Ildiko Biro și Teo Cociuba (scenografie), regizorul și monteur-ul arădean Rareș Hanțiu, precum și reputatul scenarist şi critic de film Ileana Bîrsan. Actorii aleși pentru acest film au fost Dan Nuțu, care a câștigat anul acesta Premiul de Excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania și Adrian Matioc, un cunoscut și apreciat actor de teatru, datorită vulnerabilității pe care cei doi o pot imprima personajelor. Din echipa tehnică și echipa de producție au făcut parte de asemenea mai mulți tineri arădeni, precum și liceeni, aspiranți în acest domeniu, învățăcei, care au experiementat pe pielea lor cum e să lucrezi într-o producție cinematografică și cum se face un film. Liceeni au avut la rândul lor funcții de îndeplinit în cadrul acestei producții (runneri, clachetă, fotografie de platou, props).

În câteva cifre, Atelier de film a însemnat:
– Organizarea a 7 zile de filmări cu participarea a 20 de persoane, în perioada 22 iunie-15 iulie 2018
– Realizarea unui material video cu durata maximă de 30 minute
– Realizarea a unui număr de 100 de fotografii de platou

Scenariul selectat pentru această ediție ne dezvăluie o dramă învăluită în tăcere, care explorează o temă universală, respectiv raportarea noastră la moarte, căutând modalități de reprezentare cinematografică a absenței, a tăcerii, a incomunicabilității.”