Acasă în Banat la Timotion 2020

”Color the Village 2020 (17-19 septembrie 2020) a avut ca temă principală protecția patrimoniului rural. Am ales localitatea Racovița din județul Timiș pentru că aici se păstrează într-o mare măsură arhitectura tradițională pentru această zonă a Banatului în stilul baroc rural, cu fațade frumos decorate cu flori și alte motive specifice. Ne-am dorit să revitalizăm tradiția renovării periodice și îngrijirii cu mare atenție a fațadelor bogate. Am vrut să dăm un exemplu comunității locale pentru a se reactiva și a aprecia patrimoniul de care dispune. Pe plan regional și național am tras un semnal de alarmă cu privire la distrugerea patrimoniului rural și am arătat soluțiile simple și necostisitoare care pot pune în valoare casele vechi.”

Pe scurt, Color the Village 2020 a însemnat 30 de case zugrăvite (fiecare casă având 2,4 sau 5 fațade), un total de 3000 mp zugrăviți, 320 de voluntari unici în nici 3 zile de eveniment, veniți din Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Mehedinți, Bihor, Alba, Mureș, București, Constanța etc, peste 500 voluntari-zi în total, cu aproximativ 6.000 ore de muncă, o pictură murală de mari dimensiuni realizată de artista Odette Pârvulescu, 3 sponsori principali și multe donații în bunuri și servicii de la firme private dar și instiuții de stat.

Cei care au locuit aici au fost niște oameni foarte, foarte bogați. Eu nu i-am cunoscut. Casa este veche și dacă nu o întreții se deteriorează. Posibilități noi nu prea am avut să o întreținem așa cum ar fi trebuit. Soțul lucrează, eu sunt bolnavă, nu mă țin picioarele și nici nu pot să duc un kilogram. Mă bucur foarte mult. Nici nu m-am așteptat la așa ceva. Este o acțiune nemaipomenită. Tinerii sunt entuziaști. Dacă asta și-au propus, își fac treaba.” (o localnică din Racovița)