Copii și Zâne la Timotion 9

Proiectul ”Pișcoțel merge la dentist” de la Timotion ediția a 9-a s-a clădit pe motivația echipei Copii și Zâne de a arăta copiilor, părinților și medicilor că un consult medical, stomatologic, poate fi blând, în acord cu ritmul copilului cu autism și cu reușită. Pornind de aici, și cu ajutorul fondurilor strânse la Timotion în anul 2023, 15 copii cu autism au beneficiat săptămânal pe parcursul celor 6 luni de activități terapeutice de desensibilizare (septembrie 2023-aprilie 2024), de expunere treptată la cabinetul stomatologic și în final de intervenții stomatologice. Fiecare copil a beneficiat de o evaluare inițială atât terapeutică, cât și stomatologică, de un plan de intervenție, de materiale personalizate, jocuri, a învățat cum să se spele pe dinți, și cum să accepte instrumentarul specializat, să tolereze anumite acțiuni care înainte îi provocau teamă. Prin parteneriatul cu Cabinetul Stomatologic Teodora Ciausu, zânele de la Copii și Zâne reusit să aibă peste 50 de întâlniri atât în cabinet cât și la asociație, iar copiii au învățat cum să colaboreze cu încredere cu medicul dentist, punând bazele unui parteneriat pe termen lung în beneficiul copiilor.

O experiență binevenită, utilă și îmbucurătoare!

Erau deja 2 ani de la ultima “verificare” stomatologică, dar tot amânam, rememorând cele 10 minute din cabinetul respectiv: Mihai a deschis gura de câteva ori, de fiecare dată pentru maximum 10 secunde, iar în restul timpului a “inspectat” uneltele medicale…Deci cam zero cooperare! Chiar nu vedeam altă variantă în viitor înafara anesteziei generale (a mai făcut una la 8 ani, tot pentru motive stomatologice)!

Dar știam că nu sunt cele mai trainice tratamentele de obicei etapizate (curățare, verificare nerv, ocluzie canal, apoi plombă) care astfel ar trebui realizate în singura și definitiva ședință cu anestezie!

De aceea au fost de-a dreptul “stressed mother saving” proiectul cu Pișcoțel și întâlnirea doamnei doctor Teodora Ciaușu! Unul din multele scenarii privind viitoare afecțiuni s-a mai luminat: Mihai a colaborat de la început neașteptat de bine, relaxat și chiar vesel în compania doamnei doctor, dispus la periere dantură, frezare și detartraj! Iar singurele “anestezieri” au fost produse de zâmbetul și vorba blândă ale Teodorei! Și de melodiile lui Smiley, preferatul pacientului!

Mulțumim zânelor pentru proiectul conceput și aplicat și Teodorei pentru medicul care a devenit!

(mama lui Mihai)

Am cunoscut copiii minunați de la centru. E uimitor să vezi din zi în zi cum devin mai obișnuiți cu instrumentele si cabinetul . Cu pași mici ajungem departe. Mulțumiri Martei, Ellei, Ludmilei,  Ancăi, Monicăi , Marcelei, Sanjei si Alexandrei ( doamnele extraordinare de la centru) , fără de care nu am fi ajuns așa devreme la rezultate.

( Dr. Teodora Ciaușu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *