”Credem în supereroi” la Timotion 2022

Proiectul asociației Copii și Zâne, “Credem în supereroi” de la Timotion 8, s-a născut din poveștile copiilor cu autism care au crescut odată cu Asociația Copii și Zâne: copii minunați și luptători dar care ajunși la vârsta pubertății și adolescenței se confruntă cu numeroase dificultăți emoționale și sociale.

Cu ajutorul fondurilor srtânse în 2022 la Timotion, 15 copii și adolescenți cu tulburări de dezoltare au beneficiat timp de 4 luni de ateliere săptămânale de grup, de socializare și de gătit. Între noiembrie 2022 și februarie 2023, supereroii de la Copii și Zâne au învățat cum să își pregătească o gustare, să se orienteze în bucătărie, să strângă masa, să colaboreze între ei. Fiecare copil a fost evaluat inițial și activitățile s-au pregătit ținându-se cont de nevoile sale.

Timp de 4 luni copiii și tinerii au luat parte la jocuri și activități de grup pentru a-și dezvolta abilități esențiale pentru interacțiunea socială: cum să împartă, să converseze, să se regleze emoțional și comportamental, să își împărtășească unii altora informații, cum să joace un boardgame împreună sau să asculte muzică, fiind curioși și totodată toleranți față de preferințele celorlalți.

De asemenea, peste 50 de părinți și specialiști au participat la două webinarii gratuite: 1) Activități de viață independentă și 2) Dezvoltarea abilităților socio-emoționale la copiii și adolescenții cu tulburări de dezvoltare.

Viața unui copil cu autism este adesea de neînțeles pentru restul copiilor, sau chiar și pentru adulți. Terapiile pentru copiii atipici sunt necesare, astfel încât aceștia să învețe să se integreze cât mai bine social și emoțional.

… este mai independent, știe să își ia singur ingrediente pentru sandviș, stă mai mult pe lângă noi să gătim. Cred că l-a ajutat să vadă și alți copii, a povestit acasă ce a făcut la ateliere, s-a bucurat să vadă doamnele pe care le-a cunoscut și când era mic.” (mamă de copil cu autism)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *