De-a arhitectura

Prin programul educaţional „De-a arhitectura în şcoala mea”, elevii, ghidaţi de un arhitect, au posibilitatea să descopere şi să îşi dezvolte un mod de gândire şi abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designerilor („design thinking”) prin realizarea de propuneri prin care să îmbunătăţească sau să reimagineze şcoala lor, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, în care îşi folosesc simţul practic şi creativitatea. Este o abordare a învăţării prin proiect aplicată pe un exemplu concret pe care îl cunosc şi utilizează: şcoala, în cazul acesta Liceul Tehnologic Electrotimiș din Timișoara.

“Acest proiect, nu doar că ne ajută să reabilităm liceul nostru, dar de asemenea ne dezvoltă spiritul de echipă și ne întărește relațiile cu colectivul școlar. La începutul proiectului, eram destul de dezorientați și nu știam ce rol am putea avea în acest proiect, deoarece totul era incredibil de nou pentru noi: tot ce ținea de arhitectură, design, amenajări. După câteva întâlniri și ore bune de procesat toată informația pe care doamna profesoară și domnul arhitect ne-au spus-o, lucrurile au venit de la sine. Noi am început să lucrăm, nu doar pe foi, ci și fizic, machetarea curții liceului și a liceului în sine, ba chiar și locuințele din imprejurul școlii (pentru a înțelege spațiul și limitele școlii), ne-am descoperit talente și aspirații pe care nici nu ni le-am imaginat. Mai mulți colegi au început să lucreze în programe în care construiesc diferite părți ale unei case, o colegă vrea să devina arhitect și tot așa. Acest proiect nu doar că ne ajută la schimbarea liceului, acesta ne schimbă și drumul pe care dorim să-l urmăm în viață. Proiectul acesta este cel mai bun mediu în care poți să te dezlvolți ca și elev. “(elev din echipa de implementare şi beneficiar)

 “Fiind un liceu de periferie beneficiem de foarte mult teren atât ca spațiu verde cât și din punct de vedere al numărului și suprafațelor clădirilor – acest atu vine însă cu un mare minus: nevoile de intervenții nu sunt corelate cu posibilitatea financiară și mâna de lucru. Spațiile vizate pentru îmbunătățire au fost nenumărate și foarte diverse (reabilitări bazin de înot, biblioteca multimedia, casa scării, holuri, săli de clasă, teren de sport, băncuțe, ateliere tehnice; betonări alee și spațiu pentru careu; instalări de noi locuri de stat în curte și pe holuri, platou de evenimente interior și exterior; amenajare de seră de flori etc.) toate reunind ideea de culoare în școala (sens propriu și figurat). La această listă a contribuit toată școala: elevii, profesorii și, cu mult entuziasm, direcțiunea. O mare parte din elevi lucrează Photoshop, ca parte din programă, având specializarea Producție Media, restul elevilor, având specializarea electronică și automatizări, au învățat să lucreze în AutoCAD, pe cont propriu în Blender sau Maya, iar la orele de DAA în ArchiCAD. Așadar contribuția elevilor la nivelul conceptelor și obiectivelor au fost direct corelate cu interesele lor proprii atât cu privire la spațiul în care învață cât și cu privire la parcursul lor profesional. Amprenta pe care acești elevi o vor crea în imaginea publică a liceului va avea un impact profund asupra spațiului social pentru generațiile viitoare ce vor călca pragul insituției noastre. ” (profesor dine chipa de implementare)

de9c3b04 eb2a 4c5c a2f7 5504c825d414 1

IMG 6822