Detectivii biodiversității urbane

Provocarea

În fiecare zi trecem pe lângă spațiile verzi din oraș ignorându-le. Proiectul își propune să reconecteze populația de diferite vârste printr-o acțiune-experiment care să atragă atenția asupra biodiversității în spații „obișnuite” din oraș și asupra infrastructurii verzi urbane și să crească interesul și participarea locuitorilor din Timișoara pentru inițiative globale de tip „citizen science”.

OBIECTIVE:

(1) Creșterea numărului de persoane din Timișoara, de diferite vârste interesate de cunoașterea biodiversității urbane prin implicarea în activități de observare științifică în formatul unor inițiative globale de tip „citizen science”

(2) Crearea unui număr de 10 spații legate prin rețeaua de transport în comun a orașului care să incite locuitorii să se implice în activități științifice de observare și cartare a biodiversității, respectiv activități de îngrijire pentru creșterea calității mediului urban.
(3) Identificarea a cel puțin 20 de specii de plante și 10 de specii de insecte, păsări sau animale specifice biodiversității urbane.

Activităţi:

A. În cadrul proiectului au avut loc 3 webinarii coordonate de Eliza Casapopol:

Webinar de Story Map – Cristina Vrinceanu, doctorand, Universitate Nottingam, UK, & Catalina Taurus, masterand Facultate de Geografie, București;

Webinar – ‘De ce e importanta biodiversitate?’ – Flori Zama-Neagra, National Park City Foundation, Londra, UK

Webinar – ‘COP@26 – De ce toată lumea vorbeşte de schimbarea climei și ce înseamnă pentru noi?’ – Tudor Suciu, University of Cambridge.

B. O altă activitate a fost PROIECT ‘CITIZEN SCIENCE’: cartare repere ale biodiversității prin platforma iNaturalist, un concurs cu premii pentru elevi.

C. Realizarea de stencil-uri pe trotuare cu mesaje legate de biodiversitatea urbană.

D. Un atelier de ilustraţie botanică cu ilustratoarea Lili Molnar-Ppopa.

E. O campanie educativă, online, coordonată ştiinţific de: Alexandra Recăşan & KingaToth 

despre păsări şi aici;

– despre plante;

despre racii din Bega;

despre fluturi;

despre hibernare.

F. Un videoclip despre diversitate urbană.

„Proiectul “Detectivii biodiversității urbane” a fost prezentat în Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara la două clase gimnaziale în cadrul unor ore interactive, în care s-a discutat cu elevii despre importanța păstrării diversității lumii vii, poluarea alarmantă din aglomerările urbane și necesitatea unei transformări profunde a felului în care trăim, gândim și acționăm.  

Elevilor din clasele gimnaziale li s-a prezentat aplicația Seek by iNaturalist, cu ajutorul căreia ei puteau încărca observațiile lor realizate despre diferite grupe de viețuitoare urbane sub formă de fotografii.

Elevii celor două clase au fost foarte motivați să participe, le-a plăcut mult partea aplicativă a proiectului. Folosind aplicația ei au descoperit, că pot determina ușor viețuitoarele din mediul foarte apropiat. Mai mulți elevi au făcut ieșiri în zonele verzi ale orașului, pentru a găsi și a fotografia cât mai multe organisme. Ei au apreciat accesibilitatea informațiilor științifice cu ajutorul aplicației folosite, dar de multe ori au cerut și expertiza profesorului de biologie.

Ca profesor, consider că prin Proiectul “Detectivii biodiversității urbane” elevii s-au implicat  cu succes într-o activitate practică extracurriculară de educație pentru mediu, ceea ce are un rol important în formarea valorilor, atitudinilor și comportamentelor pozitive față de mediu. Educația ecologică realizată cu ajutorul unor activități practice incitante are un rol important în schimbarea cunoștințelor și comportamentelor elevilor. Elevii au învățat prin realizarea fotografiilor și încărcarea observațiilor pe platforma Seek by iNaturalist,  că natura urbană poate fi foarte diversă. Organismele cu care conviețuim în mediul urban merită cunoscute mai amplu și datorită vulnerabilității lor, ele trebuiesc respectate și protejate.

De aceea, acest proiect de mediu a avut un rol important în procesul de schimbare a tinerilor pentru un viitor mai sustenabil. Tema biodiversității urbane este o temă importantă, asupra căreia merită să ne reflectăm.

Experiența mea în acest proiect a fost unică, atât prin cunoștințele dobândite în urma studiului grupelor de viețuitoare urbane, cât și datorită importanței popularizării temei prin educație ecologică.” Kinga Toth, profesoară de Biologie

„Wooow! Atât pot să spun… atât eu cât și elevii mei am fost foarte entuziasmați și plăcuți surprinși de acest proiect. Am învățat multe lucruri noi, am descoperit diversitatea lumii vii din municipiul Timișoara și ne-am împrietenit cu alți oameni pasionați de diversitate. Cu alte cuvinte, superb! Abia așteptăm şi alte proiecte!” Adrian Balog, profesor de Biologie

Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 19.900 RON

Imagini: Diaspora Locală


Proiectul „Detectivii biodiversității urbaneă” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități  este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.