EcoStuff

flintstones header

   „O dezvoltare sustenabilă a comunității începe cu locuitorii ei: trebuie să ne asumăm un rol activ și să dăm startul la schimbare!”, și-au spus cei de la EcoStuff, iar la Timotion 2016 au găsit cea mai bună modalitate de a pune în mișcare schimbarea pe care vor să o vadă în comunitatea timișoreană.

   EcoStuff s-a născut din dorința de a lua atitudine și de a schimba ceva atunci când lucrurile nu merg așa cum ne dorim. Mergând pe principiul learning by doing, prin fiecare proiect EcoStuff promovează soluții pentru a educa și dezvolta comunitatea, a încuraja creativitatea și a-i inspira chiar și pe cei mai neinspirați dintre noi să pune să facem acțiuni pozitive pentru protejarea mediului înconjurator.

   Ce și-au propus ei prin proiectul cu care au participat la Timotion 2016? Să organizeze un eveniment sportiv, fiindcă, credeți-ne, e nevoie de condiție fizică și dexteritate pentru proba Make it! Race it! Recycle it!, dar în primul și în primul rând și-au dorit să organizeze un eveniment fun, un eveniment în cadrul căruia învățăm să fim responsabili față de mediu – și de ce n-am face asta cu zâmbetul pe buze? Până la urmă, toți oamenii mari sunt până la urmă niște copii care vor să construiască diverse lucruri.

   Zis și făcut! EcoStuff au lansat provocarea Make it! Race it! Recycle it!, o competiție sportivă neconvențională, care se desfășoară în aer liber, pe râul Bega în Timișoara și care se adresează în special companiilor, organizațiilor și instituțiilor. Acest public țintă a fost ales de EcoStuff deoarece aceștia își propun să promoveze conceptul de economie circulară, noțiune care ar trebui să descrie activitatea fiecărei companii sau organizații.

   Pentru a lua parte la concurs, echipele participante își construiesc o ambarcațiune folosind doar materiale reciclabile și concurează cu ea alături de celelalte echipe înscrise în competiție. Proiectul Make it! Race it! Recycle it! este tototdată un proiect de team building și socializare comunitară care scoate participanții din zona de confort, le încurajează gândirea laterală și le stimulează creativitatea, fiind în același timp un exercițiu de educație ecologică alternativă. Prima ediție Make it! Race it! Recycle it! a avut loc în 5 iunie anul acesta, și s-a bucurat de participarea a 17 echipe, 185 voluntari implicați în construirea și manevrarea ambarcațiunilor, și chiar de privirea curioasă și sprijinul a 2000 persoane venite să vadă concursul, în pofida condițiilor meteo nefavorabile. Fondurile adunate la Timotion 2016 au fost utilizate pentru a achiziționa tricouri pentru concurs, iar o parte din fondurile obținute din taxele de pricipare la Make it! Race it! Recycle it! vor fi folosite la dezvoltarea unei campanii mai elaborate, prin intermediul căreia EcoStuff plănuiesc să ia Timișoara cu asalt – ”Timișul Reciclează”, deoarece doar 3% (media europeană este aproximativ 29%) din deșeurile generate de români se reciclează. Iar EcoStuff vor să schimbe asta! Deja au lansat provocare Make it! Race it! Recycle it! pentru 2017, iar concursul va avea loc în data de 3 iunie.

   Despre prima ediție a concursului, organizatorii ne-au spus că: “de data asta am pus accentul nu doar pe colectare selectivă, ci mai ales pe upcycle și reciclare creativă. A fost interesant de urmărit evoluția echipelor înscrise în competiție pe toată durata procesului, de la planul inițial al ambarcațiunii, la îmbunătățirile și modificările aduse pe parcurs, la pregătirirea coregrafiei și mergând pană la cursa propriu-zisă.”