Fondul Școala la Sat este dedicat Grupului de Inițiativă pentru Educația Copiilor din Coșteiu care s-a format în 2018 și are ca scop reducerea analfabetismului funcțional pâna la maxim 20% din totalul numărului de elevi înscriși la Școala Generala Nr.282 Coșteiu și eliminarea abandonului școlar.
Comuna Coșteiu, județul Timis, este alcatuită din 5 sate cu un total de 4000 de locuitori. Școala Generala Nr.282 Coșteiu are inscriși 180 de copiii din care 50 au fost evaluați anul acesta ca fiind analfabeți funcționali (28%). Din totalul celor înscriși în anul școlar 2017-2018, 10 copii au abandonat școala (5%), și există riscul ca numărul lor să crească de la an la an. Deși comuna Coșteiu se află la o distanță de 7 km de orașul Lugoj, unde șomajul este aproape inexistent datorită prezenței multor fabrici aparținând unor companii multinaționale, în comunitate locuiesc multe familii defavorizate pentru ai căror copii nu există un program coerent de integrare și pregătire pentru viață.
În acest sens, strategia Grupului de Inițiativă pentru Educația Copiilor de creare programe școlare are ca scop atât conștientizarea comunității asupra problemelor copiilor cât și aplicarea unor metode de predare potrivite pentru situația copiilor cu dificultăți de invățare:
Școala de vară la sat s-a desfășurat în perioada 18-29 iunie 2018, la Școala Generală din comuna Coșteiu și în Timișoara, și s-a realizat cu sprijinul necondiționat al comunității și al voluntarilor implicați, dintr-un fond de donații individuale și sponsorizări în valoare de 16.040 lei, din care s-au cheltuit 12.132 lei. Suma necheltuită va fi folosită în reluarea activităților din toamnă.
Școala de vară la sat a constat în activități de alfabetizare, lectură, matematică, pregătire pentru examenul de capacitate, ateliere de circ cu exerciții de colaborare și atenție, mese calde, jocuri interactive, experimente la Experimentarium Tm, un curs de protecție și prevenirea violenței și abuzului susținut de Poliția Timișoara, un curs de supraviețuire în natură și prim ajutor, dar și multă distracție, pentru cei 70 de copii înscriși, mulți proveniți din familii defavorizate din satele din împrejurimi.
Emoțiile din cele 2 săptămâni și rezultatele generate în urma programului Școala de vară la sat au fost mult mai mari decât speranțele inițiale:
- 70 de elevi au beneficiat timp de două săptămâni de activitățile non-formale ale școlii de vară și își doresc să continue acest program;
- elevii privesc acum școala cu mai mult drag și își doresc să se întoarcă la toamnă la școală;
- toți elevii și-au imbogățit cunoștințele generale
- 5 elevi au învățat să scrie și să citească;
- 2 elevi au invățat să țină creionul in mână;
- 10 elevi au invățat să socotească calcule simple;
- 20 elevi de gimnaziu au făcut progrese vizibile la matematică și analiză de text;
- 32 voluntari in total care au prestat 1200 de ore de voluntariat in 10 zile.
Spre bucuria copiilor, programul Școala de vară la sat s-a finalizat cu o excursie la Timișoara la Experimentarium Tm și o vizionare de film la Cinema City Timișoara, într-o sală mare rezervată exclusiv lor.
Mulțumim tuturor voluntarilor implicați, tuturor donatorilor individuali și sponsorilor care au contribuit la realizarea acestui program pentru copiii din Coșteiu.
Va urma…