Fundația de Abilitare Speranța

Fundatia de abilitare Speranta la Timotion 2017

Discriminare. Șanse mici la educație, la participare, la viață socială implinită. Segregare. Etichetare. Așa arata viața unui copil cu sindromul Down în România. Însă Fundația de Abilitare Speranța se luptă să schimbe această situație. Deoarece este marginalizat adeseori, exclus din sistemul educațional, un copil cu sindromul Down reprezintă, de multe ori, o provocare pentru familia în care s-a născut. Dar cei de la Speranța consideră că acest diagnostic nu presupune obligatoriu o viață socială precară – cu ghidajul adecvat, multă dragoste și dăruire, părinții îi pot ajuta pe micuții lor cu sindromul Down să depășească barierele discriminării, călăuduzindu-i spre o viață împlinită în comunitate. Cheia este o bună relație părinte-copil.

Proiectul își propune să contribuie la schimbarea percepției societății față de copiii cu sindrom Down, pentru creșterea gradului lor de incluziune socială, prin dezvoltarea unui program pentru a se adapta mai bine societății. Zis și făcut: 10 copii cu sindrom Down incluși în terapiile Fundației de Abilitare “Speranța” și părinții lor au participat, sub ghidaj terapeutic și cu sprijinul Timotion la o tabără educațional- terapeutică la Eforie Nord, în perioada 1-4-19 august 2017. Copii și părinții s-au jucat și au invățat unii de la alții să interacționeze mai ușor și mai frumos, să ia viața în piept și să se bucure unii de altii, ca o familie.

Ceea ce am obținut, în urma desfășurării programului, poate fi rezumat în cuvintele participanților: “s-a ieșit din atmosfera de copil-terapeut”, “ne-am simțit ca o familie mai numeroasă”, “un timp frumos și special pentru familia noastră”, “un loc frumos cu oameni educați și iubitori”. Cu siguranță vom repeta experiența!