Discriminare. Șanse mici la educație, la participare, la viață socială implinită. Segregare. Etichetare. Așa arata viața unui copil cu sindromul Down în România. Însă Fundația de Abilitare Speranța se luptă să schimbe această situație. Deoarece este marginalizat adeseori, exclus din sistemul educațional, un copil cu sindromul Down reprezintă, de multe ori, o provocare pentru familia în care s-a născut. Dar cei de la Speranța consideră că acest diagnostic nu presupune obligatoriu o viață socială precară – cu ghidajul adecvat, multă dragoste și dăruire, părinții îi pot ajuta pe micuții lor cu sindromul Down să depășească barierele discriminării, călăuduzindu-i spre o viață împlinită în comunitate. Iar Fundația de Abilitare Speranța îi ajută pe acești părinți să îi ajute la rândul lor pe copii.
Toate proiectele acestei fundații, inclusiv proiectul Împreună învingem Down-ul, ediția a 2-a, pentru care aceștia au alergat la Timotion 2016, își propun să contribuie la schimbarea percepției societății față de copiii cu sindromul Down, pentru a crește gradul lor de incluziune socială. Pentru noi a fost o bucurie să vedem familii atât de fericite și variate alergând la Timotion pentru cauzele în care cred și a fost o bucurie și mai mare să întâlnim familiile sprijinite de Fundația de Abilitare Speranța, înainte ca aceștia să plece în vacanță – la mare! La Timotion 2016 cei de la Speranța și-au propus să pună la cale o vacanță, pe cât se poate de vis!
Deoarece cheia integrării tuturor copiilor în societate, cheia unei vieți împlinite și reușite este o bună relație părinte – copil, Fundația de Abilitare Speranța și-a propus ca în fiecare an să ofere copiilor incluși în programul terapeutic al fundației șansa de a participa, împreună cu părinții lor, la o tabără educațional – terapeutică. Zis și făcut! Zece copii cu sindromul Down incluși în terapiile fundației și părinții lor, au participat, sub ghidaj terapeutic, într-o tabără la Eforie Nord, care a avut loc în perioada 15-20 iulie 2016 și pentru care s-au folosit cei 8791 de lei adunați la Timotion, adică dublu și încă puțin peste suma pe care aceștia și-au propus să o strângă inițial. În felul acesta, eforturile Fundației Speranța au putut fi concentrate spre terapie și distracție, mai degrabă decât spre alte evenimente de fundraising.
În excursia de la Eforie Nord, familiile călătoare au avut ocazia de a experimenta exerciții de comunicare verbală și nonverbală, jocuri terapeutice, plimbări pe malul mării și exerciții de responsabilizare, toate acestea dublate de o nouă provocare – de a-i învăța pe copii cum să relaționeze cu un mediu nou. După cum povestește unul dintre părinții care au beneficat de pe urma experienței de la Eforie Nord, excursia poate fi cel mai bine rezumată în următoarele cuvinte, care totuși nu par a fi de-ajuns: “Cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie atmosfera din tabără. Un loc frumos, cu oameni educați și iubitori, activități excelente și diversificate pentru copii, profesionalism și flexibilitate. Vă mulțumim pentru ceea ce faceți și cu siguranță vom participa și la următoarea. Recomand cu căldură această tabără copiiilor.“