Regiunea de Vest a României (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) se bucură de o creștere economică susținută în ultimii ani, dar când vine vorba de implicarea în filantropie și de sprijinirea comunităților locale prin donații și sponsorizări, mai avem un drum lung de parcurs.
Multe firme și persoane fizice nu conștientizează impactul major pe care îl pot avea susținând proiecte educaționale, de sănătate sau de incluziune socială chiar în comunitățile din care fac parte.
De ce avem nevoie de „Generozitate pentru viitor” în Vest?
Programul „Generozitate pentru viitor” își propune să aducă împreună companii, persoane fizice și organizații neguvernamentale, pentru a stimula cultura filantropică și implicarea civică în regiunea de Vest, sprijinind și dând încredere că donațiile și sponsorizările vor fi folosite eficient în scopul dezvoltării comunităților noastre.
În județul Timiș, datorită sectorului IT înfloritor și prezenței companiilor multinaționale, donațiile și sponsorizările către proiectele locale sunt mai frecvente, chiar dacă nu suficiente pentru a acoperi toate nevoile comunității. Deși sunt județe cu puține investiții, puține oportunități și cu probleme sociale, Caraș-Severin și Hunedoara se confruntă cu mari provocări în atragerea de fonduri, comparativ cu județele mai dezvoltate precum Timiș sau Cluj.
După 8 ani în care am dezvoltat cu succes programe ce au stimulat inițiativele comunitare și mecanisme de atragere de fonduri pentru Timișoara și județul Timiș, dorim să le împărtășim cu noi comunități nu doar din județul Timiș, ci și din Hunedoara, Arad și Caraș-Severin. Începând cu această toamnă, vom deschide programele noastre Ro Bike Valley, Științescu, Timotion în toate județele regiunii de Vest, pentru a stimula generozitatea și a susține inițiativele civice locale.
Cum poate ajuta „Generozitate pentru viitor”?
- Ne dorim să creăm o rețea puternică de parteneri locali – companii, antreprenori și persoane fizice – pentru a susține ONG-urile din regiune.
- Facilitarea donațiilor și sponsorizărilor prin informarea companiilor despre deducerile fiscale și impactul lor asupra comunității.
- Promovarea poveștilor de succes din județe ca Timiș și Cluj, unde companiile deja susțin activ proiecte civice, pentru a motiva și actorii din alte regiuni să se implice.
Un apel la acțiune.
Fie că lucrezi într-o companie care dorește să investească în viitorul comunității tale sau ești o persoană fizică interesată să susțină educația sau sănătatea în Vestul României, „Generozitate pentru viitor” îți oferă oportunitatea de a face o diferență reală. Alătură-te acum pentru a crea un impact pozitiv, crescând implicarea civică și resursele disponibile pentru proiectele locale.
Dacă ai o idee de proiect pentru comunitatea ta, sau dacă reprezinți o firmă și dorești să susții inițiative din județul tău, contactează-ne prin completarea acestui formular și hai să povestim mai multe.
Împreună putem transforma regiunea de Vest într-un exemplu de solidaritate și sprijin reciproc!
Programul „Generozitate pentru viitor” este susținut financiar și cu expertiză de către Romanian-American Foundation și este dezvoltat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara pentru regiunea de Vest, de Fundația Comunitară Iași pentru comunitățile din Est și de Fundația Comunitară Vâlcea pentru comunitățile din Sud. Organizațiile implicate în program beneficiază de consultanță din partea partenerului Inspire (Asociația pentru Practica Transformării).
Statistici relevante:
- Sponsorizările din partea companiilor au atins 336 de milioane de euro la nivel național în 2020, dar majoritatea acestora sunt concentrate în marile orașe, lăsând zone precum Caraș-Severin sau Hunedoara în urmă.
- Aproximativ 2,4 milioane de persoane fizice au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri în 2022, însă și aceste fonduri sunt concentrate în zonele dezvoltate, lăsând descoperite multe comunități locale din mediul rural sau urban mic care au nevoie acută de susținere.
- Zonele mai puțin dezvoltate economic și cu mai puține resurse pentru ONG-uri, precum Caraș-Severin, au acces limitat la fonduri pentru proiecte vitale în educație și sănătate.