Ghidul pentru organizare comunitară

În cadrul programului „Infrastructură pentru cetățeni”, realizat de ARC în parteneriat cu CeRe și Fundațiile Comunitare Vâlcea, Timișoara, Cluj și Oradea și finanțat de The Open Society Initiative for Europe, a fost lansat un ghid de organizare comunitară ce îşi propune să fie un ajutor pentru oamenii și grupurile care vor să facă organizare comunitară. Ghidul a fost realizat de Cosmin Iliescu, iar grafica îi aparține Samirei Natour.

Vă invităm să îl consultați și să îl dați mai departe oamenilor din comunitățile voastre care sunt interesați de organizarea comunitară.

Ghidul alături de povestea proiectului scrisă de Cosmin Iliescu, Organizarea comunitară – o rețetă care iese bine doar cu ingrediente locale, oferă răspunsuri la întrebarea: De ce are nevoie un om pentru a se implica în rezolvarea problemelor locale?

Asociația Pedallez este exemplul de organizare comunitară de la Timişoara. Prin suportul oferit de Fundația Comunitară Timișoara cu o finanțare de 4000 de lei, grupul de inițiativă, a prins avânt și a reușit să devină ceea ce este astăzi, o asociaţie şi o comunitate preocupată de siguranţa şi confortul bicicliştilor în traficul din oraş. Înființarea asociației de către cei 9 membri a coincis și cu schimbarea administrației la alegerile din 2020, astfel încât asociația a găsit la Primărie parteneri de dialog, mai ales consilierii pe urbanism ai noului primar – mulți dintre aceștia proveniți tot din mediul ONG.

Implicarea concretă a Pedallez a început în 2021 odată cu Timotion, eveniment sportiv de strângere de fonduri cu tradiție în Timișoara. La propunerea și cu susținerea Fundației Comunitare Timișoara, cei de la Pedallez au dezvoltat o probă dedicată mersului pe bicicletă – prima de acest fel din cadrul Timotion, eveniment axat pe alergare. Pe lângă latura sportivă ce implică datul la pedale, proba a fost conectată și cu tematici de cultură generală și, mai ales, de legislație rutieră. Ca urmare, noua asociație a reușit să se apropie mai mult de comunitate și să-i afle în ansamblu problemele, unii participanți hotărând chiar să se înscrie și să se implice în asociație. Asumarea unui rol activ în parteneriatul cu autoritățile a dus la o colaborare în cadrul evenimentului Sărbătoarea Bicicletei, unde împreună cu oamenii din primărie, reprezentanții Pedallez au făcut interviuri pentru a mapa problemele cu care se confruntă comunitatea de bicicliști.

Bianca Băilă de la Fundația Comunitară Timișoara este de părere că, dincolo de contextul favorabil, a fost important că Asociația Pedallez a pornit de la „o problemă reală, pentru care să se meargă până-n pânzele albe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *