Hospice Timișoara este despre grijă. Despre grija față de om. Despre grija față de efectele bolii de care acesta suferă. Despre grija față de familia care este pusă în situația de a oferi îngrijire și de a păși alături de cel în suferință pe întreg parcursul vieții acestuia. O etapă grea dar pe care cei în putere trebuie să o ușureze. Persoana cu diagnostic oncologic avansat are nevoie de îngrijire, are nevoie de siguranță, are nevoie să știe că este pe mâini bune și că poate avea încredere în Hospice, atunci când îi trece pragul. Îngrijirea trebuie să se concentreze asupra calităţii vieţii.
Prima direcție a proiectului Hospice Timișoara ”Dăruim siguranță până în ultima clipă” lansat prin intermediul Timotion ediția 2020 a fost aceea de a ridica standardul de calitate a vieții pacienților cu boli oncologice progresive şi avansate, cu prognostic al speranței de viață limitat, prin achiziționarea unui sistem Nurse Calling de generație nouă. Fondurile obținute prin intermediul Timotion VI au fost suficiente pentru a achiziționa un astfel de sistem de comunicare pentru pacienti și de a contracta serviciile de instalare ale acestui sistem, de la firma YLI Eternit Acces din Cluj. A doua direcție a proiectului Hospice Timișoara de la Timotion 2020 a fost creșterea nivelului de informare în rândul populației cu privire la serviciile de tip Hospice și condițiile de accesare a acestora. Deoarece promovarea offline a fost mult îngreunată de pandemia de coronavirus, atât din considerente de siguranță față de cei cărora le-ar fi fost dedicate aceste sesiuni și campanii de promovare, cât și din considerente de respectare a regulilor venite de la autoritățile centrale, promovarea pe care am stabilit-o ca obiectiv în proiect s-a realizat cu preponderență în mediul online.
“Ultimii ani au fost pentru mine destul de grei. Din cauza bolii (diagnostic oncologic cu metastaze osoase) și a faptului că mă deplasam cu dificultate, mi-am petrecut majoritatea timpului în locuință, singurele ieșiri fiind internările în spital sau controalele medicale. Locuiesc la bloc, la etajul IV. Orice ieșire în afara locuinței reprezintă pentru mine o mare provocare…Apoi a venit pandemia și nu am mai ieșit din casă nici măcar pentru efectuarea controalelor medicale…În ultimele luni, starea mea de sănătate s-a agravat, m-am simțit tot mai rău, așa că mi s-a recomandat să mă internez la Hospice. Cand am ajuns aici, încă de la poartă, am avut impresia că pășesc într-o altă lume. Am văzut verdele din grădină, am privit natura după ani în care eram obișnuită să schimb mediul de acasă doar cu albul din spital. Și acum, dintr-o data, am simțit că verdele îmi cuprinde întreaga ființă. Faptul că am putut să petrec o parte din timp în grădină, cu căruciorul rulant, a fost pentru mine o mare mângâiere. Iar faptul că m-am simțit în siguranță având o brățară prin care, în caz de urgență, puteam apela personalul medical printr-un singur buton, mi-a dat un sentiment de confort. În salon, noptierele sunt prevăzute cu buton de panică – mi se pare comod și liniștitor să știu că la nevoie, cineva din echipa de îngrijire poate veni să mă ajute. Toate condițiile din Hospice sunt deosebite, menite să ajute pacienții. Este un spațiu în care te simți în siguranță, un loc în care boala devine mai ușoară, pentru că nu ești singur.” (M.S., 58 ani)