În comunitate

În Comunitate: “Arată-mi casa care-ți place”

   Cu toții ne plângem de clădirile cu potenţial arhitectural din orașul nostru, pe care prea puțini dintre noi le mai privim. Ne uităm tot mai rar la fațadele care tot mai des ajung pe asfalt şi rar băgăm de seamă felul în care multe clădiri pe lângă care trecem zilnic ne influențează. Pentru a atrage atenţia asupra patrimoniului arhitectural timișorean, asociația În comunitate a propus un proiect inedit la Timotion 2016 – “Arată-mi casa care-ți place”.

   Deoarece membrii asociației În comunitate s-au întrebat adesea ce aspirații, nostalgii sau anxietăți definesc comunitatea din care fac parte, sau cum se raportează aceasta la mediul construit din oraș, s-au gândit să inițieze o platformă de negociere a identității orașului, identitate care se găsește la suprapunerea dintre obiectivitatea mediului construit și subiectivitatea celui care îl analizează – adică Casa care-mi place.

   Casa care-ți place este o casă cu care te identifici și care are diverse valențe, poate fi o casă care spune povești ale trecutului sau o casă nouă; o casă de care te leagă multe amintiri sau o casă pe care tocmai ai descoperit-o. De aceea, acest vrea să devină o reflexie a Timișoarei și a locuitorilor ei, o oglindă în fața căreia revenim din când în când ca să vedem cine (mai) suntem.

   Pentru a afla cunoaște mai bine comunitatea și a le documenta nevoile (unul dintre obiectivele cela mai de impact ale proiectului) În comunitate i-a provocat pe timișoreni să încarce o poză și o poveste cu o clădire importantă în viețile lor, pe site-ul elaborat de asociație, http://www.casacare-miplace.ro, iar mai apoi i-au îndemnat să voteze cele mai interesante și îndrăgite clădiri.

   “O casă misterioasă, cu o curte foarte largă, arată ca un conac înconjurat de un parc. […] Inscripția ‘Dr. Avram Imbroane’ mi-a trezit curiozitatea și cu această ocazie am aflat mai multe despre patrioții români din Banat și am făcut conexiunea între cele 3 ferestre boltite și stilul neoromânesc.”, povestește unul dintre participanți despre casa pe care a înscris-o la concurs.

   Ediția 2016 a proiectului Casa care-mi place a avut 2000 de utilizatori ai site-ului, 1350 de votanți și 48 de participanți la concurs, cu un total de 6,487 de vizitatori ai paginii. Din cei 48 de participanți, au fost 4 câștigători, dintre care 3 au fost desemnați pa baza voturilor publicului și un participant a fost ales câștigător de către organizatori datorită motivației convingătoare. Premiile, achiziționate din fondurile strânse la Timotion 2016, au constat în 4 drone Parrot Bebop, pentru achiziționarea cărora cei de la În comunitate au alocat încă 1001 lei din fondurile lor, pe lângă cei 2956 de lei adunați la Timotion.

   Organizatorii ne spun că rezultatele fiecărei ediții transmit un mesaj despre cine suntem, cât de diverse ne sunt punctele de vedere și cât de fondate sunt criteriile după care apreciem o arhitectură de calitate. Iar noi abia așteptăm să aflăm mai multe despre Timișoara și timișoreni la fiecare ediție Casa care-mi place.