
Pentru a putea da o voce răsunătoare celor care nu se fac auziţi în comunităţile noastre e nevoie de profesionalism, dedicare, echilibru şi bineînţeles un ochi critic. Cu această optică, un grup de tineri jurnalişti din Timişoara şi-au luat meseria în spinare şi şi-au propus să iniţieze o platformă de jurnalism independent.
Activitatea şi-au început-o deja, iar din octombrie 2016 postează articole pe diverse teme pe site-ul in.tm.ro. Jurnaliştii de la IN.TM consideră că nu putem avea comunităţi puternice, în care să ne facem vocile auzite, împreună, în lipsa jurnalismului profesionist, cu spirit critic, fără ca acesta să fie compromis din finanțări dubioase, care ar compromite politica editorială.


Au dat cheie proiectului din resurse proprii. Şi-au luat un domeniu web, au creat un cont pe Medium.com, le-au sincronizat și astfel a ieșit pagina IN.TM. Au început să facă vâlvă şi pe social media. S-au mobilizat şi pe plan juridic, au făcut o asociație, care le va servi ca instrument de finanțare. Acum sunt în curs de a lansa posibilitatea ca cititorii lor să îi finanțeze prin diverse metode (donații directe cu card, cont pe Patreon, PayPal, Bitcoin, tot tacâmu’). Lansarea crowdfundingului va veni la pachet cu lansarea primei investigații jurnalistice şi o prezentare publică a proiectului. Şi pentru că ne place cât de serios s-au pus pe treabă jurnaliştii IN.TM, vă propunem să-i ajutăm să devină sustenabili în cel mai scurt timp. Bugetul pe care IN.TM şi-a propus să-l strângă la Cercul de Donatori este de 7000 de lei.
Pe lângă toate acestea, IN.TM sunt în contact cu UVT și vor să stabilească o colaborare cu ei pentru a putea oferi un loc fain de practică studenților.
“Ne plângem mereu de lipsa de imparțialitate, de tabloidizarea și de crasa irelevanță a mass-mediei comerciale. Jurnalismul main-stream din România nu mai este la ora actuală nici informare, nici opinie, nici câine de pază al democrației, ci alunecă încet, încet în derizoriu și post-adevăr. Și atunci ce e de făcut? Susțin inițiativa inTM pentru că este o încercare de a reda relevanță jurnalismului. Sprijin acești tineri pentru că gândesc cu mintea lor și scriu ceea de gândesc,” spune Robert Reisz, decanul Universităţii de Vest din Timişoara.