”Incubatorul de talente pentru TINEri” la Timotion 9

Prin proiectul ”Incubatorul de talente pentru TINEri” de la Timotion 9, echipa de la Colegiul Național Bănățean și-a propus crearea unui spațiu în care teatrul să-și pună în valoare rolul educativ, chiar terapeutic, și dotarea acestuia cu echipamente profesionale. Iată ce s-a întâmplat pe durata celor șase luni (iulie-decembrie 2023) în cadrului proiectului de la Timotion:

Amenjare studio de teatru

Activitatea a început încă din vara 2023, însă din motive financiare este încă în desfășurare. Conducerea CNB preconizează ca până la finalul anului școlar 2023-2024, spațiul alocat activităților specifice trupei de teatru va fi complet renovat.

Echipamente profesionale

S-au achiziționat echipamente de iluminare și de sonorizare (sistem wireless cu două unități de microfon, mixer audio, controller lumini, și sisteme wireless cu headset) care le asigură elevilor pasionați de teatru condiții similare trupelor profesioniste. În cadrul Colegiului Național Bănățean au loc ore de Drama in English (aprox. 150 elevi), ateliere de musical (aprox. 60 elevi) dar și activitățile trupei de teatru Heavenly Hell. Artele teatrale influențează pozitiv procesul de învățare, și le dezvoltă copiilor psihicul şi latura socială într-un mod plăcut, diferit de învățarea formală.

Spectacole de teatru și ateliere teatrale

Membrii trupei de teatru și coordonatoarea lor, d-na prof. Mariana Boșneac, au pregătit 2 spectacole intitulate ”Recviem” și ”Divorț în familia Addams”, care au fost prezentate publicului larg din Timișoara (la Cinema Victoria) la București și Bacău, precum și în sălile festive ale liceelor CNB și C.D. Loga. Aproximativ 1300 de persoane au vizionat spectacolele. Mai mult, pentru realizarea pieselor de teatru elevii au beneficiat de ateliere de lucru organizate cu reprezentanți ai Teatrului German de Stat Timișoara și Teatrului Național “Mihai Eminescu”, actorii Romea Ioan și Boris Gaza.

De la teatru din liceu…la actor de HBO. Elevul Voicu Dumitraș, actor în serialele  “Hackerville” și ”Balaur”, a sprijinit în mod activ trupa de teatru din care a făcut parte pe tot parcursul liceului, și a dezvăluit în cadrul repetițiilor tips and tricks ale meseriei de actor.