Copii și Zâne

Copii si Zane

Povestea proiectului ”Ghid pentru părinți speciali” s-a conturat în mintea asociației Copii și Zâne acum câțiva ani, când tot mai mulți părinți cu copii mici ne căutau disperați, derutați de informațiile contradictorii pe care le găseau sau confuzi și nesiguri datorită unei lipse de direcții clare. Știau că micuțul lor nu se dezvoltă ca și ceilalți copii, dar le era greu să își răspundă la întrebări ca: Unde ar trebui să merg in primul rând? Copilul meu are nevoie de un diagnostic? Cum îl pot ajuta cel mai bine și repede?Am nevoie de logoped, psiholog sau psihiatru? Prin selectarea lui de către organizatorii Timotion, sprijinul donatorilor și alergătorilor, am putut astfel să îl desfășurăm și să ne implicăm în lupta copiilor speciali.

Prin acest proiect ne-am dorit foarte mult să îi putem ajuta, să răspundem împreună la întrebările lor, să le dăm mici soluții care pot face diferența, să le dăm încredere și speranță. Prin toate acțiunile pe care le-am desfășurat, am încercat să le arătam că nu sunt singuri și că pot găsi în Timișoara o comunitate de specialiști ce îi poate ajuta în drumul spre recuperarea copilului lor. Astfel, am început să aplicăm chestionare părinților pentru a identifica un traseu pe care l-au urmat, puncte comune și ce ar mai avea nevoie. De asemenea, am urmărit ca pe parcurs să discutăm cu câți mai mulți psihologi, reprezentanți ai instituțiilor de profil, să încheiem parteneriate. Scopul acestora a fost sprijinirea obiectivului principal al proiectului: distribuirea gratuită a ghidului atunci când părintele trece pragul unui cabinet plin de întrebări și încurajarea sa de a începe intervenția timpurie.

Acțiuni foarte importante în cadrul proiectului au fost workshop-urile pentru părinți, cu tematică special aleasă pentru ei și cu soluții practice la întrebări ca: cum mă poate ajuta terapia familiei, cum îmi pot integra copilul cu tulburări de dezvoltare într-o grădiniță de masă, cum îmi pot învăța copilul să mănânce singur?

Ultimii pași au fost tipărirea ghidului în 300 de exemplare, urcarea lui și online și organizarea unei conferințe de lansare. Ghidul cuprinde informații pentru părinții care au un copil cu nevoi speciale, fiind structurat în 2 părți : partea de diagnosticare și partea cu servicii de terapie și intervenție timpurie, unde apar și furnizorii de de servicii din Timișoara. Ne-am bucurat să încheiem prin Conferința de lansare, unde părinții au beneficiat de informații diverse de la 6 lectori, dar au și putut să își împărtășească din experiența proprie. Cu siguranță, acest proiect va continua și în viitor prin alte workshop-uri și acțiuni de sprijinire a intervenției timpurii și a familiei copilului special.

Ghidul parintilor speciali realizat de Asociația Copii și Zâne se poate descărca GRATUIT aici.