IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună

Provocarea

Proiectul „IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună ” implementat de LOGS Grup de Inițiative Sociale şi-a propus dinamizarea socio-culturală a cartierului Iosefin și reconectarea locuitorilor acestuia prin diverse activități realizate în comun. S-a dorit ca parcul multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul să devină un punct de întâlnire și cunoaștere a celuilalt, având în vedere că Iosefinul are o îndelungată tradiție multiculturală, fiind locuit de etnici români, germani, maghiari, și mai recent romi sau imigranți/refugiați din țări non-UE.

Proiectul a avut 3 obiective principale:

Primul obiectiv al proiectului IoseFIM a fost acela de a crește sentimentul de apartenență la comunitatea locală în cartierul Iosefin din Timișoara prin animarea unui spațiu temporar de întâlnire, recreere și învățare în incinta parcului multifuncțional situat pe malul Begăi, în apropierea fostei fabrici Solventul.

Al doilea obiectiv a fost cel de a atrage persoane din generații diferite, locuitori permanenți sau temporari ai cartierului Iosefin, din culturi diferite, în experiențe de reconectare comunitară.

Cel de-al treilea obiectiv asumat a fost cel de testare şi dezvoltare a unei metodologii de animare interculturală în spațiul public urban din Timișoara, cu beneficii pe termen mediu și lung. 

Ce s-a realizat?

  1. S-au organizat 7 șezători urbane la care au participat 186 de copii şi adulţi.

S1: Atelier de Circ pentru Copii și Adulți, în colaborare cu Școala de Circ

S2. Atelier online de ecologie și realizarea lumânărilor din ulei reciclat, în colaborare cu OilRight.

S3. Tur ghidat de vizitare a cartierului și concurs interactiv despre Iosefin.

S4. Istoria cofetăriilor din Iosefin și atelier de degustare a unor prăjituri emblematice.

S5. Povești ale oamenilor din Iosefin, atelier online de storytelling în colaborare cu UnLoc.

S6. Artele Iosefinului, atelier de conectare prin artă, și expoziție fotografică cu instantanee din timpul implementării proiectului.

S7. Șezătoarea oamenilor de bine – vizionare documentare despre migrație și prezentarea rezultatelor proiectului IoseFIM.

Evenimentele au fost documentate și diseminate cu ajutorul a 3 vlog-uri și a unei expoziții fotografice care a subliniat, în mod artistic, atât necesitatea, cât și frumusețea comunicării interculturale.

Mobilierul urban amplasat temporar în parcul de lângă fosta platformă Solventul va fi mutat în noul sediu al Casei LOGS, sediu care va fi mai spațios și va avea o curte. Astfel, mobilierul realizat este sustenabil și din punct de vedere ecologic, deoarece va fi utilizat în continuare de beneficiarii, voluntarii și colaboratorii Casei LOGS pe termen nelimitat.

2. S-a redactat o metodologie de animare interculturală în spațiul public urban, care poate fi consultată aici

Experiența acumulată pe durata acestui proiect va fi utilizată pentru a continua să dezvoltăm inițiative în domeniul integrării prin cultură a persoanelor vulnerabile. LOGS va derula în continuare proiecte cu impact cultural și social. Un proiect care va beneficia direct de experiența pe care am acumulat-o va fi organizarea Timișoara Refugee Art Festival (TRAF), singurul festival din Europa de Est care are ca tematică principală migrația. Cu ajutorul echipei de voluntari din cadrul IoseFIM festivalul va beneficia de o participare și vizibilitate mai mare. Având în vedere proximitatea parcului unde a avut loc intervenția dorim să continuăm să realizăm întâlniri periodice pentru copii şi adulți, cu sprijinul voluntarilor cu rolul de a conecta comunitatea la diverse provocări sociale existente în zona parcului.” Echipa IoseFIM

Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 48.000 RON

Imagini: LOGS Grup de Inițiative Sociale


Proiectul „IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități  este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR , finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.