Proiectul „Lectura te face M.A.R.E” de la cea de-a noua ediție Timotion, a avut ca principal scop dezvoltarea abilităților de literație, reducerea analfabetismului funcțional, prevenirea abandonului școlar și crearea unui spațiu care să susțină învățarea și dezvoltarea personală și profesională a profesorilor, elevilor și părinților. Evenimentele și activitățile organizate în cadrul proiectului, de Asociația Inițiativa în Educație, au depășit planurile inițiale. Iată ce s-a întâmplat pe durata celor 10 luni de proiect (martie-decembrie 2023) cu fondurile strânse la Timotion 9:
Ateliere de lectură
Au avut loc 15 activități pentru copii, dintre care jumătate din ele în afara orașului Timișoara, în localități mici precum: Sânnicolau Mare, Jimbolia, Otelec, Cerneteaz și Iohanisfeld. Cu fiecare ocazie, poveștile au reprezentat contextul prin care copiii și-au dezvoltate și abilitățile motrice, creativitatea, sau au exersat munca în echipă și comunicarea. Aproximativ 350 de copii au luat parte la atelierele de lectură organizate.
Cufărul Călător
„Cufărul călător” va duce 4 mini-biblioteci la mai multe clase pentru elevi din învățământul primar. Primele două opriri sunt la școlile în care au fost minicampionii de la Timotion, respectiv la ,,Colegiul Național Bănățean” și ,,Liceul Teoretic Nikolaus Lenau”. Ulterior „Cufărul călător” se va îndrepta și către alți copilași din alte școli.
Ateliere de formare profesională
Au avut loc 4 ceainării pentru educatoare și un atelier dedicat învățătorilor în cadrul conferinței „Primăvara educației” la Jimbolia. Peste 125 de cadre didactice au participat la activități de formare profesională sub forma unor ateliere care vizează abilitarea acestora pentru susținerea unui demers didactic care conduce la dezvoltarea competențelor de literație la elevi.
Resurse educaționale deschise
20 de povești noi au fost înregistrate și sunt disponibile oricui, în cadrul podcastului Cufărul cu povești.
Colțuri de lectură
S-au amenajat două colțuri de lectură în două unități din mediul rural (școala din Cenad și grădinița din Pesac). Copiii se vor bucura de un fond nou de carte și vor putea participa la activitățile organizate de cadrele didactice pentru ei.
„Pentru că îmi doream de mult să fac ceva pentru comunitatea în care am crescut, să dau ceva înapoi și să aduc un plus de valoare, atelierele pe care le-am organizat și desfășurat în Sânnicolau Mare au fost inclusiv pentru mine o sursă de bucurie și încântare. La evenimente am descoperit copii curioși și dornici să participe la activități, să învețe lucruri noi într-un mediu nonformal. În plus, am întâlnit părinți, oameni din oraș care își exprimau mai întâi curiozitatea și mai apoi recunoștința pentru activitățile desfășurate, și care erau dispuși să ajute la organizarea atelierelor. Prin poveștile pe care le-am citit și activitățile pe care le-am desfășurat mi-am dorit să contribui la dezvoltarea holistică a copiilor, stimulându-le creativitatea, gândirea critică și încurajându-i să se exprime liber. Îmi place să cred și sper că atelierele pe care le-am organizat au contribuit la consolidarea educației și a implicării comunitare.” Gall Anna-Maria, coordonator activități Sânnicolau Mare.