Little People România la Timotion VII

”Cursa împotriva cancerului” este proiectul de la Timotion care a devenit cu adevărat o tradiție. Prezența Asociației Little People România este esențială în viața celor 250 de copii afectați de cancer, internați în secțiile de oncopediatrie din țară.

Pandemia a impus o nouă realitate și a creat mai multă vulnerabilitate pentru copiii bolnavi de cancer și familiile acestora. În noul context, în care pacienții nu au putut participa la activități de grup, în care salonul a devenit spațiul universal, în care accesul la camera de joacă a fost restricționat din motive de siguranță, intervențiile individuale au fost modalitatea prin care Little People a oferit în continuare sprijin psihologic. Pentru acest context retrăit zi de zi de micii pacienți afectați de cancer, s-a creat un nou instrument terapeutic, un material ce conține o colecție de activități care a contribuit la îmbunătățirea calității vieții acestor copii izolați în spital și afectați emoțional de experiența bolii, constituind o alternativă împotriva plictiselii, a izolării și a inactivității impuse de carantină.

Cartea de activități, în 3 ediții dedicate lunilor octombrie, noiembrie și decembrie, pentru copiii bolnavi de cancer izolați în spital, îi învață pe pacienți despre un stil de viață sănătos, îi familiarizează cu spitalul și cu procedurile medicale, îi încurajează să își exprime emoțiile asociate bolii, să găsească modalități în care pot contribui la procesul de vindecare și le ocupă timpul cât sunt internați în spital. Acest material întregește baza de instrumente terapeutice standardizate concepute de Little People, și din momentul tipăririi va putea fi folosit de generații de pacienți.

Cu ajutorul fondurilor strânse la Timotion VII, Little People a reușit să livreze servicii nu doar copiilor afectați de cancer ci și tinerilor supraviețuitori de cancer care au resimțit la fel de puternic efectele pandemiei. Astfel s-a organizat tradiționala Gală de Crăciun Temerarii, reuniunea națională de iarnă a comunității tinerilor supraviețuitori de cancer, care cuprinde și tineri supraviețuitori ai cancerului din zona de vest a țării, care a fost difuzată live prin Zoom și a ajuns în casele tuturor temerarilor din comunitatea Little People.

Salut! Numele meu e Ioji, am 24 de ani și anul acesta am decis să pedalez la Timotion VII și să sustin proiectul Asociației Little People România. Aștept de mult o cursă de biciclete la Timotion, deoarece ciclismul e singurul sport pe care îl mai pot practica. Spun acest lucru, deorece în anul 2016 am fost diagnosticat cu osteosarcom femural(o tumoare a femurului), moment în care i-am întâlnit pe secția de oncopediatrie a Spitalului Louis Țurcanu din Timișoara pe cei de la Little People. Pe mine m-au ajutat foarte mult pe parcursul anului în care eram mai mult în spital decât acasă și același lucru îl fac pentru toți copiii și adolescenții cu probleme oncologice. După ce m-am făcut bine am simțit nevoia să mă întorc în spital și să-i ajut și eu pe cei care trec printr-o experiență asemănătoare cu a mea. Cu timpul m-am implicat din ce în ce mai mult în activitatea de voluntariat și nu numai. Am luat parte la foarte multe evenimente destinate supraviețuitorilor de cancer organizate de Little People (Gala de Crăciun Temerarii, Tabăra de Vară Temerarii) și la fel de multe proiecte și acțiuni în comunitate. Mi-am dat seama cât de mult îmi place să ajut și cât de important e să ajuți atunci când poți. Vă invit si pe voi să ajutați și să donați pentru proiectul Asociației Little People România, pentru că micii super-eroi din spital au nevoie de noi.” Iozsef Kapornyai