”În fiecare an, datorită implicării fiecărui alergător și susținător Little People la Timotion, am reușit să asigurăm continuitatea proiectelor locale dedicate copiilor și tinerilor afectați de cancer. Principala modificare față de planul inițial a fost determinată de depășirea obiectivului de strângere de fonduri prevăzut inițial. Acest lucru ne-a permis o dezvoltare operațională prin închirierea unui spațiu de birou în care să ne putem desfășura activitatea din afara spitalului. Pentru prima dată în 10 ani de activitate locală, membri asociației s-au putut reuni într-un spațiu comun, al nostru care va fi destinat întâlnirilor cu partenerilor locali, training-urilor de pregătire ale echipe de voluntari, dar și activității operaționale de zi de zi.
Cea de-a doua modificare apărută în planul implementării programului zilnic de suport în spital se referă la perioada de carantină impusă de apariția virusului SARS-COV2, ceea ce a însemnat că accesul coordonatorilor și a voluntarilor a fost restricționat pe secția de oncohematologie. Situația copiilor este mai dramatică decât înainte, în plină pandemie, copiii bolnavi de cancer sunt mai vulnerabili ca niciodată în fața bolii. Nu ne-am oprit nici o zi, am continuat să sprijinim emoțional, să dezvoltăm soluții digitale pentru a fi alături de pacienți și oferim psihoterapie copiilor și tinerilor, pe lângă cumpărăturile zilnice de produse alimentare și produse de igienă personală, medicamente sau echipamente sanitare.”
Rezultatele muncii depuse de Asociația Little People România, în perioada de implementare a programului în Timișoara, sunt următoarele:
* Un număr de aproximativ 180 de copii și adolescenți au beneficiat în perioada mai 2019 – ianuarie 2020 (moment în care a fost impusă carantina pe secție) 250 de intervenții terapeutice adaptate la nevoile emoționale resimțite de pacienți o dată cu diagnosticarea cu cancer.
* Un specialist coordonator a implementat zilnic activități terapeutice în beneficiul pacienților de pe secție și a fost responsabil de pregătirea, monitorizarea, îndrumarea și supervizarea activităților derulate de echipa de 25 de voluntari în camera de joacă, completând cu activități la patul copiilor aflați în tratament.
* Leul Curajos a realizat 6 din cele 9 vizite programate în cadrul secțiilor de oncopediatrie din țară oferind un exemplu tuturor copiilor prin povestea de reușită asupra bolii.
* 10 adolescenți supraviețuitori de cancer din zona de vest, foști pacienți care au finalizat tratamentul oncologic în cadrul secției de oncohematologie din Timișoara, cu vârsta între 13 și 17 ani au participat la Întâlnirea de Vară. La acest eveniment național au participat un număr de 100 de adolescenți supraviețuitori ai cancerului din țară. Participanții au avut oportunitatea de a-și oferi sprijin de la egal la egal prin împărtășirea propriilor povești din timpul tratamentului, dar și provocările de după finalizarea perioadei de spitalizare.
* 45 adolescenți și tineri supraviețuitori de cancer din zona de vest, au participat la Întâlnirea Națională a Pacienților, Gala de Crăciun Temerarii, eveniment ce a avut loc în luna decembrie 2019 în Timișoara și care a reunit 310 de membri ai comunității de supraviețuitori.
“6 ZILE MINUNATE, întrebarea este: UNDE? Ei bine răspunsul este: TABĂRA TEMERARII , tabăra unde peste 100 copii care au învins cancerul se întâlnesc și leagă prietenii pe viață, unde fiecare copil cunoaște caractere diferite și își face amintiri frumoase, unde fiecare învață să nu renunțe, ei bine aici am cunoscut persoane minunate care au știut ce însemnă să lupte până în ultimul moment și cât de curajoși și luptători sunt… Cu toții știm cum e sa lupți dar când duci o asemenea lupta mai bine zis un război cu tine însuți ești special. Mi-a făcut plăcere să fac parte din această tabără minunată! Voi toți sunteți o a doua familie pentru mine! Mă simt specială acum când sunt TEMERARA Temerarii o singura mare familie!” (I.F. supraviețuitoare de cancer, membră a comunității Temerarii)