
În ziua de azi creativitatea e un cuvânt care stă la baza multor domenii profesionale, dar mai ales a multor stiluri de viață. Într-o lume în care putem primi totul de-a gata, începem să conștientizăm din ce în ce mai mult nevoia profund umană (și urbană) de a adopta un stil de viață care ne reprezintă, de a locui, munci și studia în spații care ne poartă amprenta. Sociologi, psihologi și antropologi dedică multe studii acestei probleme a umanului într-o lume tehnologizată și eficientizată. Proiectul propus de Asociația Look Inside pentru prima ediție a Cercului de donatori ar putea foarte bine să se refere la aceste probleme. Ar putea vorbi despre atracția pe care o au proiectele DIY (do it yourself) pentru locuitorii orașelor din România.
Totuși, proiectul “Curtea școlii în culoare” are ceva diferit – încurajează creativitatea și acțiunea într-o comunitate în care oamenii nu primesc multe lucruri de-a gata. Curtea școlii pe căreia acest proiect vrea să îi dea culoare este cea a Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din comuna Giulvăz, care se află la cca 30 km de Timișoara, în direcția Foeni (la sud-vest de Timișoara). În această școală învață în momentul de față 90 de elevi. Clădirea școlii datează din 1776 și a fost renovată (mai mult pe exterior) în 2008 de către autoritățile locale. Cu toate acestea curtea școlii arată trist, presărată cu câțiva copaci care asigură umbra, dar alăctuind un peisaj destul de dezolant în rest. În mediul rural din România a face proiecte DIY ar putea foarte ușor să fie considerat un moft, rezervat celor de la oraș. Însă necesitatatea în comunități precum cea din Giulvăz e cu atât mai mare. Provocarea lansată la Cercul de donatori este una a acțiunii și mobilizării – dacă ne implicăm în proiecte de felul acesta în comunități privilegiate, de ce să nu aruncăm o privire și la comunitățile vulnerabile? Până la urmă, nevoia e mama învățăturii.
Conștientizând această nevoie, Bianca, o fostă elevă a Școlii Gimnaziale din Giulvăz, și-a imaginat împreună cu tatăl ei, îngrijitor al școlii, cum ar putea fi curtea mai frumoasă și primitoare pentru elevi. Bianca este studentă la Universitatea de Științe Agricole a Banatului, Facultatea de Horticultură și Silvicultură, secția Peisagistică. Acum, spune ea, are puterea să schimbe ceva pentru școala în care a învățat. Ea își imaginează mai mult spațiu verde îngrijit, mai multă culoare, adică o prievliște sinonimă cu veselia, precum și spații cu plante care să fie îngrijite chiar de către elevi. Gardul de plasă care împrjmuiește acum curtea și-l imaginează transformat într-o gradină verticală.
Primul pas înspre această transformare a fost făcut. Asociația Look Inside, alcătuită din niște oameni extremi de activi și magnetici, care pun în mișcare tot ce stă în jurul lor, dorește să se implice în amenajarea spațiului. Voluntarii Asociației Look Inside, care vor fi implicați în procesul de amenajare, au în spate experiența unor alte proiecte similare, născute din nevoia de transforma astfel de spații, fără a aștepta ca resursele să cadă din cer. Look Inside transformă tot ce le stă în cale în resurse, reciclând orice material au la dispoziție, prefăcând roți în minioni și sfori în castele.
Pentru amenajarea curții conform planului de peisagistică și a planului de bătaie Look Inside, aceștia și-au propus să strângă la Cercul de donatori, în prima etapă, 3500 lei. Aceștia vor fi folosiți pentru a achiziționa materiale de bază (vopsele și consumabile, material lemnos simplu pentru straturi înălțate și un mic pavilion, semințe, plante și arbuști), precum și pentru transportul acestora și al voluntarilor. Celelalte resurse vor consta din materiale reciclate, mult spor și chef de activitate creativă. Ambasadorul acestui proiect, Alina Miron de la Asociația Look Inside, vă așteaptă alături de noi la prima ediție a Cercului de donatori să vedem cum punem umărul pentru a mișca comunitatea.