Lugojenii îşi îngrijesc insula!

Provocarea

Proiectul a avut ca scop principal redarea sănătății Insulei Cotu Mic, în acest sens au fost propuse mai multe activități de ecologizare, amenajare spațiu verde și alei, amplasare mobilier urban etc. care să ajungă la următorul rezultat: o insulă curată, amenajată și accesibilă. Astfel locuitorii și vizitatorii Lugojului își vor putea petrece timpul liber într-un cadru natural chiar în mijlocul orașului. În cadrul activităților practice de ecologizare și amenajare, s-au desfășurat și ateliere practice despre colectarea selectivă a deșeurilor, protecția mediului și biodiversităţii.

Cine a implementat proiectul: Verde de Banat

Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 50.000 RON

Beneficiari direcți implicaţi în proiect: 515

Voluntari: 515

Ore voluntariat: 3090

Obiectivele proiectului:

Obiectivele proiectului au fost realizate. Numărul de voluntari a depăşit aşteptările, iar activităţile au fost diverse şi apreciate. Au avut loc 7 acţiuni în cadrul proiectului, cu sute de voluntari.

   Obiectiv 1.  Au fost amenajaţi nu doar 5000 mp, ci 35000 mp, întreaga insulă este acum accesibilă vizitatorilor. Din dorinţa localnicilor/ autorităţiilor locale s-au amplasat mai multe bănci în locurile umbroase.

S-au organizat mai multe campanii şi acţuni comunitare:

  • 2 campanii de plantare
  • o campanie de însămânţare gazon
  • o acţiune de amplasare mobilier urban (3 mese, 18 bănci şi 5 coşuri de gunoi)

       Obiectiv 2. Derularea unei campanii de conștientizare și organizarea a 3 sesiuni de lecții non-formale experiențiale pe tema protecției mediului, a colectării selective a deșeurilor și biodiversitate, pentru participanții de toate vârstele și categoriile sociale.

      Obiectiv 3. Organizarea a 2 evenimente de socializare și conectare intergenerațională, atunci când au avut avea loc lansarea inițială a proiectului și inaugurarea spațiului verde urban comun.

“Insula verde, curăţată a devenit un loc atractiv, unde lugojenii petrec timp liber. Zilnic oamenii din zonă se bucură de natură, de apă, de mediu curat. Odată cu lucrările de consolidare a malurilor (printr-un parteneriat al Primăriei Lugoj şi Apelor Române) şi trecerea în proprietate a Primăriei a Ştrandului, Insula va cunoaşte o nouă viaţă.” Martinescu Claudia Gianina, Preşedinte Asociaţia Verde de Banat

Imagini: Verde de Banat

Proiectul „Lugojenii își îngrijesc insula!” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.