Missio Link Internațional la Timotion VII

Încă din anul 2001, Fundația Missio Link Internațional luptă împotriva abuzului copilului și al traficului de persoane pe două direcții : salvarea, recuperarea post traumă, educarea, și integrarea socială a victimelor minore ale abuzului sever, inclusiv a traficului de minori și programe de prevenție în rândul comunităților vulnerabile.

Prin participarea la Timotion ediția a VI-a, Fundația Missio Link International și-a asumat și îndeplinit încă o dată misiunea stabilită, cu ajutorul donatorilor, alergătorilor și sponsorilor care au susținut proiectul lor numit Există viață după abuz.

Pe durata celor 9 luni, în cadrul proiectului de la Timotion, 27 de fete minore supraviețuitoare ale abuzului sever, rezidente la Casa Debora, au beneficiat de câte 28 de ore de consiliere individuală, și câte 42 ore de activități terapeutice de grup. Atât sesiunile individuale cât și cele de grup au adresat emoțiile post-traumă – identificare, definire, exprimare, gestionare; stima de sine; încrederea în sine și în cei din jur. Totul din dorința ca fetele să își redobândească stima de sine, fără de care recuperarea și integrarea lor socială este aproape imposibilă. Proiectul a continuat cu activități de art terapie, care să le ajute să-și exprime emoțiile într-un mod pozitiv, dar și cu o serie de activități și campanii online de conștientizare cu privire la abuzul copilului. În plus, fetele au avut parte de trei tabere de aventură și cunoaștere. Prima tabără a avut loc la Păltiniș (unde au avut parte de ore de schi și unde au învățat să își planifice un eveniment, respectiv seara de Revelion), a doua ieșire tot la Păltiniș în cabana Fundației Missio Link, unde de data aceasta fetele au cunoscut-o pe una dintre campioanele lor de la Timotion, studentă în Sibiu la Educație Fizică și Sport, iar a treia tabără la Păltiniș-Sibiu, unde s-au combinat drumeții pe trasee montane în Munții Cindrel, cu jocuri și competiții sportive specifice, ateliere terapeutice, și mici excursii la obiective turistice din zonă.

În cele nouă luni de activități, proiectul Există viață după abuz a însumat 756 de ore de terapie individuală, 18 ateliere de terapie de grup, și 3 tabere de aventură, cu sprijinul angajaților de la Missio Link și alți 104 voluntari.

G nu împlinise încă 16 ani când, în primăvara lui 2019, după aproape doi ani, a fost salvată dintr-o situație de trafic și relocată din județul Mureș, la noi, pentru siguranța ei. De etnie romă, abandonase școala înainte să absolve clasa a IV-a. Când a fost adusă la Casa Debora, nu prea înțelegea ce se întâmplă, de ce a fost luată din locul unde ea credea că i-a fost bine. Perioada de acomodare a fost grea, pentru că pe lângă exploatarea sexuală, G a fost transformată și în dependentă de droguri, urmând sevraj, dezintoxicare și program de reabilitare. Abia după câteva luni bune am putut începe terapia post-traumă. G si-a reluat studiile la a doua șansă, iar în ce privea reabilitarea ei au fost suișuri și coborâșuri. Un crâmpei de speranță a apărut imediat după evenimentul organizat de noi în Giarmata, în 03.10.2020, la care campionii noștri Timotion care au alergat separat, au încheiat cursa, simbolic, acolo, la fete. După acea zi G, care deși nu mai era răzvrătită, nu avea nici o dorință, a început să spună ”mi-aș dori să…”. A urmat tabăra din decembrie când în prima zi pe schiuri G a coborât pârtia strigând ”Am reușit!”, apoi atelierele de terapie, la care participa activ și cu imensă bucurie, și în primăvara lui 2021, G a urcat neînfricată la 4 metri, de unde și-a dat drumul pe tiroliană râzând. A absolvit 8 clase, a împlinit 18 ani în august 2021, și face un curs de bucătar, așa cum și-a dorit. Nu e încă independentă, însă viața ei după abuz, pe care și-o dorește, este aceea a unui chef într-un restaurant ”de fițe”. E pe cale să descopere stelele Michelin.” (Lorena Rusovan, Director executiv MLI)