Noi în Traian

Provocarea

Proiectul „Noi în Traian” înseamnă revitalizarea spațiului urban Piața Traian printr-o intervenție tactică cu elemente modulare, activități educative și de animare socio-culturală.

Echipa Noi în Traian înseamnă Teatrul Basca, Cetățean de Traian şi Mădălina Mahu.

Obiectivele proiectului:

  1. Revitalizarea temporară a spațiului urban Piața Traian cu suprafața de aproximativ 4.000 mp printr-o intervenție tactică cu elemente modulare și activități educative și de animare socio-culturală.
  2. Implicarea unui număr de minim 400 persoane din categorii diverse (copii, tineri, adulți, vârstnici, antreprenori, actori culturali, alte categorii) în activități de dezbatere publică și proces de design participativ pentru viitorul Pieței Traian. 
  3. Creșterea numărului de entități implicate în activități de animare și revitalizare a spațiului Piața Traian.   

Ce s-a realizat?

Deoarece designul actual al Pieței Traian nu corespunde nevoilor comunității, proiectul Noi în Traian propune un exercițiu de imaginație a viitorului Pieței Traian din cartierul Fabric, respectând trecutul dar cu privire spre viitor. Ne-am propus să oferim Piața Traian comunității cartierului prin trei intervenții culturale și arhitecturale.

Activitate 1: Construirea mobilierului urban

Rezultate:

a) Piața Traian s-a eliberat de căsuțele de lemn nefolosite care adunau deșeuri și împiedicau organizarea de evenimente. 

b) S-a creat un spațiu modular comunitar care este în prezent utilizat atât de rezidenți ca mobilier urban cât și ca suport pentru evenimente de orice fel. 

c) S-a închegat o echipă solidă de oameni care își doresc implicarea activă în regenerarea urbană a cartierului. 

Activitate 2: Reprezentația spectacolului „Casa cu maimuțe”.

Rezultate:

a) S-a demonstrat că Piața Traian poate găzdui evenimente culturale de calitate și că poate atrage public interesat, atât din rezidenții locali cât și din alte categorii sociale și zone ale orașului. 

b) S-au creat punți de legătură între comunitatea locală, uneori marginalizată și comunitatea culturală sau cu statul social mai ridicat. 

c) S-a inițiat reabilitarea imaginii cartierului Fabric.

 Activitate 3: Atelier participativ

Obiective:

  • implicarea copiilor în dezvoltarea unei viziuni pentru viitorul Pieței Traian 
  • popularizarea acestui obiectiv pentru noua generație 

Datorită restricțiilor, atelierul s-a desfășurat cu elevii de clasa a V-a și a VI-a de la Liceul Teoretic “William Shakespeare”, Fabric. Copiii au învățat istorie, arhitectură și planificare urbană și au fost provocați să își imagineze un loc de joacă în perimetrul pieței.

Rezultate și concluzii:

a) Schițele copiilor arată creativitate, îndrăzneală și viziune pentru viitorul acestui spațiu. Acestea vor face obiectul unei expoziții în aer liber folosind mobilierul urban modular drept suport. 

b) Piața Traian este un spațiu neofertant, practic inexistent pentru elevii care studiază în zonă și implicit părinții acestora. Pe viitor dorim să organizăm evenimente care să se adrese și acestei categorii (ex. vânători de comori, experiențe interactive folosind tehnologii VR, ateliere participative de arhitectură și restaurare, etc.) 

Activitate 4: Chestionar comunitar

Obiective: 

  • colectarea de date cât mai relevante privind punctele forte, punctele slabe și așteptările cetățenilor legate de cartierul Fabric 
  • identificarea componenței sociale a cartierului și a tendințelor de dezvoltare 

S-au adunat peste 100 chestionare, atât pe platformele online, cât și în format fizic. Procesul de colectare de date continuă și în prezent. 

Activitate 5: Organizare masă rotundă. Data 26 noiembrie 2021

Obiective: 

  • o dezbatere cu autoritățile locale și comunitatea Fabric despre viitorul Pieței Traian pornind de la obiectivele proiectului Noi în Traian.

Au participat membri ai Primăriei Timișoara, directorul și profesorii Liceului Shakespeare, partenerii de la Asociația Ceva de Spus, comunitatea locală și voluntarii proiectului. 

Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 21.300 RON

Imagini: Noi în Traian

Proiectul „Noi în Traian” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.