Provocarea
Din păcate spațiul pietonal din Timișoara este din ce în ce mai ocupat de mașini, șoferii astfel îngreunând viața persoanelor cu dizabilități locomotorii și senzoriale (nevăzători, surzi), părinților cu copii în cărucioare, vârstnicilor care se deplasează greu, cu cadru sau în scaun rulant. În unele cazuri îngreunarea poate duce până la punerea vieții în pericol a persoanelor, deoarece în spațiile unde nu sunt clar delimitate cu borduri trotuarele de carosabil, un nevăzător, în încercarea de a ocoli mașina parcată pe trotuar poate ajunge în fața tramvaiului, nevăzând șinele, sau a mașinii nesimțind că a ajuns pe carosabil.

Asociaţia Ceva de Spus şi-a propus prin acest proiect să redea trotuarele şi spațiile publice pietonale înapoi pietonilor, indiferent de vârstă sau abilitate, prin intermediul unor acţiuni de conştientizare în rândul şoferilor care parchează necorespunzător.
Obiectivele proiectului:
- Conștientizarea a minim 5000 de șoferi privind greutățile pe care le cauzează dacă parchează pe trotuar.
- Organizarea unui expoziţii foto alcătuită din 50 de exponate în vitrinele operatorilor economici și balcoanele persoanelor fizice din Piața Traian.
- Crearea unui grup de voluntari de 60 de persoane: 20 persoane cu dizabilități, 20 părinți tineri cu copii în cărucior, 20 persoane vârstnice/pensionari pentru a-i implica în campania de conștientizare și a-i pregăti pentru a folosi aplicația de sesizări online: ”Primăria Timișoara”, grup care va rămâne activă și după terminarea proiectului.
Ce s-a realizat?
Crearea fotografiilor profesionale pentru expoziții și campanii facebook cu Cristian Tzecu
7 membri au fost fotografiați de către Cristian Tzecu în situații reale și în mai multe ipostaze în care le-a fost îngreunat deplasarea pe trotuar. Geanina Bolba, Adrian Fedorciuc, Andrei Gerber – utilizatori de scaun rulant, Simona Smultea și Radu Vasile nevăzători, Vasile Alistar și Cristina Gaje cu probleme de mobilitate care se deplasează cu bastonul respectiv tricicleta. Din pozele acestea am făcut expozițiile la Festivalul Plai, proiecția Pe roți, vitrinele firmelor din Piața Traian și urmează să le folosim și după terminarea proiectului în zona centrală a orașului, sediile Poliției Locale și Rutiere, Primăria Timișoara respectiv la ROVINHUD Wine Show 2022.
Distribuirea mesajelor de conștientizare
Am crezut că aceasta va fi cea mai ușoară parte a proiectului, însă s-a dovedit a fi cea mai complicată.
Pe de o parte din cauza pandemiei au fost reticenți atât membrii noștri cât și voluntarii, totuși am lăsat mesaje în parbrizele mașinilor parcate într-un mod care împiedica complet trecerea persoanei cu dizabilități. Pe de altă parte oamenii încă sunt reticenți în a confrunta șoferii cu ilegalitățile pe care le comit. Am avut și un moment mai tensionat cu unul dintre șoferi, care a coborât văzând că îi lăsăm poza în parbriz, dar după 5 minute de explicații a înțeles și și-a cerut scuze. Din păcate foarte mulți șoferi nu conștientizează că există persoane nevăzătoare, sau persoane care folosesc fotolii rulante electrice și care nu pot sări de pe bordură să le ocolească mașina. Vom continua această activitate împreună cu Poliția Locală.

Expoziție de fotografie și conștientizare la Festivalul Plai
Fiind parteneri constanți ai festivalului Plai ne-am bucurat tare mult că în 2021 s-a putut organiza din nou evenimentul. De fapt membrii noștri sunt cei mai implicați și motivați la evenimentele de genul acesta unde pot desfășura activități de conștientizare a publicului.
”Pe roți” proiecție de film în Piața Traian în colaborare cu Pelicula Culturală
Din punctul de vedere al dezvoltării Pieței Traian credem că acest eveniment a fost cel mai de impact și cu efecte pe termen lung. Am ales un film ușor, despre călătoria unui băiat în scaun rulant și prietena ei pe bicicletă în căutarea tatălui fetei. Am vrut un film care să fie bine primit de către locuitorii zonei, în special generația tânără, pentru că dezvoltarea zonei poate fi una autentică doar atunci, dacă familiile care stau acolo se vor dezvolta împreună cu zona și nu vor fi marginalizate, segregate în alte zone ale orașului în timp ce Piața Traian se va gentrifica și va fi ”ocupată” de clasa de mijloc. Trebuie investit în copiii zonei, pentru că au potențial, pentru că sunt șansa ca viitoarele familii pe care le vor întemeia să iasă din sărăcie și segregare. Bineînțeles evenimentul în sine a fost precedat de mai multe întâlniri de organizare cu membrii echipei Pelicula Culturală, dar detaliez evenimentul în sine.
La film au fost copiii din zonă, copii din alte cartiere, părinți, adulți, persoane cu dizabilități, fiind o audiență foarte diversă. Înainte de începerea filmul am proiectat 2 filme de conțientizare privind dizabilitate, iar Simona Smultea, copreședintele asociației a povestit despre proiectul ”Nu parca pe trotuar” și greutățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități din cauza celor care ridică obstacole în calea lor.
Până la începerea filmului Piața s-a umplut și am fost nevoiți să mai aducem scaune și bănci. În total am avut în jur de 60 de spectatori.

Filmările pentru clipul #nuparcapetrotuar
Împreună cu Cristian Tzecu și membrii asociației am identificat 5 persoane cu dizabilități care să participe în filmulețul de conștientizare, care să se termine cu o amendă aplicată de Poliția Locală.
Adrian Fedorciuc și Andrei Gerber utilizatori de scaun rulant, Simona Smultea nevăzătoare, Cristina Novakovits și Tiberiu Novakovits cu dizabilități fizice ușoare dar și cu un cărucior cu bebele lor, arată pe parcursul filmului nu doar modul în care sunt incomodați de mașinile parcate ilegal, dar și pașii pentru a face o sesizare pe aplicația Primăria Timișoara. Amenda dată la final de către Poliția Locală a fost reală.
Filmulețul se poate viziona aici.
Tot în 26 noiembrie am pus pozele cu nu parca pe trotuar în vitrinele magazinelor din Piața Traian. 40 de poze și-au găsit locul în vitrinele diferitelor magazine, restaurante și locuințe, poze care pot fi refolosite și se vor muta din cartier în cartier și în anul 2022.
Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 17.000 RON
Imagini: Ceva de spus
Proiectul „Nu parca pe trotuar!” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.
Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.