”Omul pe primul loc” – Indicele progresului social in Romania 2018

Astazi am descoperit www.socialprogress.org. Ce face acest site? Pune omul pe primul loc în ceea ce privește măsurătorile sociale și ne spune care e calitatea vieții într-un anumit stat. Indicele progresului social este un nou mod de a defini succesul societăților noastre, fiind o măsură cuprinzătoare a calității vieții, independentă de indicatorii economici, și a fost conceput pentru a completa măsurătorile economice precum PIB-ul.

Cu toții visăm la o lume în care oamenii sunt pe primul loc, în care familiile sunt sănătoase, în siguranță și libere. Dar oare câte state din lume au parte de aceste normalități? Știm că dezvoltarea economică este importantă, însă o economie puternică nu garantează întotdeauna și o societate puternică. Dacă oamenii nu au rezolvări pentru cele mai elementare necesități umane, nevoi de bază și mai mult de atât pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, un mediu sănătos și oportunitatea de a-și atinge întregul potențial, societatea eșuează, indiferent de cifrele economice.

Cu astfel de analize se ocupă echipa Social Progress Index, care analizează și cuantifică lucrurile care contează cu adevărat pentru oameni. Am ce să mănânc/Am destulă mâncare? Am un adăpost? Pot avea parte de educație?

În studiul identificat pe site-ul Social Progress, România prezintă indici diferiți de calitate a vieții, în diverse aspecte. Iar unele date s-ar putea să ne surprindă. Cert este că scorul cel mai mare îl atingem la secțiunea de ”Nevoi umane de bază”, undeva pe la 86% din 100%. În această secțiune sunt acoperite nevoi precum: nutriție și îngrijire medicală de bază, acces la apă și facilități de salubritate de bază, accesul la un adăpost și siguranța personală. La polul opus ca și scor se află secțiunea de ”Oportunități”, unde România socială atinge un 60% cu indulgență. În această secțiune studiul se referă la drepturile omului, libertatea personală, incluziunea și accesul la educație. O ultimă secțiunea o reprezintă ”Fundamentele bunăstării” unde scorul atins este de circa 76%. Aici studiul se referă la accesul la cunoștințele de bază, accesul la informații și comunicații, accesul la sănătate și wellness și calitatea mediului.

Deși procentele pot părea mari, la nivel global, România socială se află pe locul 44 din 146. Aici fiecare va judeca după cum dorește locul ocupat…

Studiul complet și detaliat, împreună cu posibilitatea de a realiza comparații cu alte țări ale lumii, se găsesc în linkul din imaginea de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *