Perioada de depunere și evaluare a proiectelor depuse la Timotion 2020 a luat sfârșit și anunțăm cu bucurie proiectele căștigătoare pentru care vom alerga și vom dona la ediția a VI-a Timotion.
Din totalul de 32 de proiecte depuse, și în urma unei evaluări riguroase de către o comisie externă formată din specialiști în domeniul ONG sau social, decizia de a rămâne cu 20 de proiecte a fost destul de dificilă. Și pentru că uneori regulile pe care ni le impunem pot fi încălcate, mai ales dacă e înspre bine, am ales să deschidem calea spre finanțare la Timotion unui număr de 23 de proiecte, pe care vi le prezentăm mai jos:
1. Academia mamicilor: Suflet de Copil
Proiectul are ca scop ”creşterea calităţii vieţii copiilor singuri în spital, copii de vârste mici (0-3 ani), spitalizați pe termen lung” – prin implicarea voluntarilor (persoane din comunitatea locală care vor fi recrutate și formate, special, pentru a interacționa cu copiii singuri în spital, punând accent pe afecțiune, răbdare, empatie, atenție etc).
2. Acasă în Banat: Color the Village
Misiunea „Color the Village” continuă cu o nouă ediție! Asociația Acasă în Banat face din nou apel la voluntari pentru a da o mână de ajutor unei comunități locale cu probleme. Vrem ca împreună să dăm culoare, optimism, viață, încă unui sat din Banat.
3. ACS Warriors: START spre sănătate!
Scopul proiectului îl reprezintă combaterea sedentarismului prin sport, promovarea mișcării în aer liber, performanța dobândită într-un cadru sănătos și organizat ce permite dezvoltarea trăsăturilor pozitive ale caracterului și personalității copiilor, îmbunătățirea stării de sănătate precum și educarea copiilor în conformitate cu valorile și principiile sportului.
4. ARPID: Și eu vreau să trăiesc
Imunodeficiențele primare, fiind boli cu agregare familială, dacă se cunoaște cu precizie diagnosticul, și deci se știe gena care cauzează boala, se poate efectua sfat genetic și este posibil să se efectueze diagnostic prenatal astfel încât să stopăm transmiterea bolii și să ajutăm aceste familii să aibă copii sănătoși. De aceea ne propunem să asigurăm costurile testării genetice pentru 15-20 persoane, în majoritate copii, pe parcursul anului 2020.
5. Asociaţia Alternatived: Non-formalul vine la sat!
Proiectul are ca scop stimularea implicării voluntare a copiilor în activităţi educative, prin valorizarea potenţialului individual şi de grup a acestora, precum şi însuşirea, pe termen scurt şi lung, a unor alternative real-educative de petrecere a timpului liber prin înfiinţarea a cinci centre de vacanţă în mediul rural.
6. Asociatia Educatia la Sat: Școala de vară la Sat
Școala de vară la Sat este un proiect educațional, non formal, desfășurat pe perioada a 2 saptamâni, în comuna Coșteiu, Timiș. În școala din sat, rata de analfabetism funcțional este de 40%, iar rata abandonului școlar este de 4%.
7. Asociaţia Fireşte: Ce FACI, Te FACE!
Crezul nostru este „Ce FACI Te FACE”: valorile și principiile deprinse în tinerețe te zidesc ca persoană și te călăuzesc tot restul vieții. Proiectul Ce FACI Te FACE! creează un cadru educațional non-formal în care tinerii de 18-24 ani participă la activități de dezvoltare personală, se întâlnesc cu persoane pasionate de ceea ce fac…
8. Asociaţia Lindenfeld: Descoperim lumea din afara centrelor de plasament!
200 de copii si tineri institutionalizaţi şi din centre de zi din Timişoara, Recaş şi Lugoj vor participa la cel putin 25 de ieşiri educative şi excursii alături de voluntari care le-au devenit prieteni şi îi încurajează la fiecare pas. În mici grupuri de exploratori vor merge la teatru, la film, la muzee, în parcuri…
9. Asociaţia Română de Hemofilie: Școala de hemofilie – Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună!
Prin proiectul “Școala de Hemofilie“ vom acorda suport pacienţilor cu hemofilie și familiilor acestora prin oferirea de informaţii, abordarea de teme educaționale şi medicale astfel încât să înfăptuim împreună o creștere a calității vieții acestor persoane.
10. Copii și Zâne: Emoția ca un puzzle
Proiectul ”Emoția ca un puzzle” vine în întâmpinarea a 20 de copii speciali ce provin din medii defavorizate sau cu venituri medii. Dezvoltarea emoțională este una din cele mai importante piese de puzzle ce întregește buna funcționare a copilului.
11. Fundaţia de Abilitare Speranţa: I am enough – integrarea copiilor cu dizabilităţi prin sport
Proiectul urmărește creșterea accesului la programe și competiții de înot pentru copiii și tineri cu dizabilități, prin organizarea unui eveniment Special Olympics, la Timișoara, în colaborare cu Fundația Special Olympics Romania și Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest din Timișoara si Clubul Sportiv Scolar nr.1.
12. Fundatia Rudolf Steiner: Waldorf – învățâmânt alternativ pentru toți copiii
Proiectul nostru vine în întâmpinarea unei nevoi a comunității din jurul școlii Waldorf din Timișoara – și anume nevoia de acces la educație de calitate, care să le ofere șansa de a se dezvolta armonios, pentru copiii care nu pot face fața unui ritm obișnuit de învățare sau care au diferite probleme de comportament…
13. Hospice Timişoara: Dăruim siguranță până în ultima clipă
Acest proiect vizează două direcții majore de intervenție:
- dezvoltarea calității servicilor acordate pacienților internați în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine”, din Timișoara, prin achiziționarea unui sistem de siguranță și comunicare pentru pacienții internați.
- creșterea nivelului de informare în rândul populației cu privire la servicile de tip hospice și condiții de accesare a acestora.
14. Iniţiativa în Educaţie: Centrul de resurse pentru educaţie- 6! Vine educaţia
În contextul unor nevoi tot mai acute de transformare și îmbunătățire a sistemului educațional, Centrul de Resurse pentru Educație are ca principal scop crearea unui spațiu care să susțină învățarea și dezvoltarea personală a profesorilor, elevilor și părinților. Activitățile planificate în cadrul centrului vor oferi acces la două tipuri de resurse care pot face diferența…
15. Little People Romania: Cursa împotriva cancerului
Acest proiect este o invitație de implicare către fiecare dintre noi cei care ne dorim să oferim un exemplu de susținere pentru copiii bolnavi de cancer. Nu putem cu toții merge la camera de joacă pentru a realiza activități terapeutice împreună cu copiii bolnavi de cancer, dar putem să ne implicăm…
16. Missio Link International: Există viață după abuz
Prin acest proiect ne propunem ca minim 24 de fete minore supraviețuitoare ale abuzului sever să își redobândească stima de sine fără de care recuperarea și integrarea lor socială este aproape imposibilă. Proiectul va asigura accesul fetelor noastre la terapii de grup și individuale, personalizate nevoilor fiecareia dintre ele.
17. OncoHelp: Oxigenul este viață pentru pacienții OncoHelp!
n vederea funcţionării Secţiei de Radioterapie OncoHelp, este absolut necesară achiziționarea și instalarea unei staţii de oxigen medicinal cu reţeaua de distribuţie aferentă pentru toate saloanele. Dorim, prin intremediul acestui proiect, să adunăm suma necesară pentru realizarea acestei achiziții, și în același timp să continuăm ceea ce am început deja prin participarea la Timotion 2019, și anume să creăm o comunitate puternică și responsabilă în jurul Asociației OncoHelp.
18. Pieces of Heaven: Angels for pets
Proiectul Angels for pets îşi propune să ajute 50 de animale abandonate sau născute pe stradă. Ajutorarea acestor animale înseamnă preluarea lor de pe stradă, sterilizarea, deparazitările, vaccinările, hrănirea, socializarea, cazarea şi mediatizarea lor în vederea adopţiilor. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a depăşi acest număr.
19. Planeta Petrila: Robotics Valley 2020
Proiectul propune susținerea activităților de promovare a echipei de robotică RO 063 Wafy a Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila. Prin Liceul din Petrila a pătruns pentru prima dată, în Valea Jiului, pasiunea pentru robotică și noile tehnologii.
20. RO100 Tm Edu: Și eu pot să scriu o carte
Proiectul „Și eu pot să scriu o carte” are drept scop dezvoltarea limbajului, atenţiei si concentrării, simţului estetic, folosirea imaginaţiei și creativităţii în scop pozitiv, perfecţionarea abilităţilor motrice la elevii din ciclul primar și gimnazial prin încurajarea scrisului. Ne dorim să lansăm copiilor provocarea de a scrie o carte.
21. Şcoala Mamei Junior: Transport adaptat pentru copii cu dizabilităţi- ediţia a IV-a
Ne dorim să asigurăm copiilor cu dizabilități accesul gratuit la hidroterapie, una din cele mai consacrate terapii în tratarea afecțiunilor locomotorii și psihiatrice, 12 luni, iar o problema majora este transportul. Dispunem de mașină adaptata și dorim să finanțăm transportul copiilor, în special din mediul rural tur-retur la bazin. Le asigurăm transportul copiilor imobilizați…
22. United Way Romania: Citesc, deci reușesc!
”Citesc, deci reușesc!” este un proiect care își propune să lupte împotriva analfabetismului funcțional în rândul copiilor din mediul urban (Timișoara) și rural (județul Timiș), în special în rândul copiilor din familii defavorizate.
23. Verde de Banat: Verde, viață, viitor – BEGA la izvoare
Pentru că nu putem fi o societate sănătoasă într-un mediu poluat, ne propunem o acțiune temerară: curățarea râului Bega de tot ceea ce înseamnă deșeuri de plastic, începând de la izvor. Si pentru că simțim verde, iubim natura și „respirăm” viața, vă propunem să vă distrați alături de noi…
Timotion este un eveniment sportiv, organizat de Asociația Alergotura și Fundația Comunitară Timișoara, pentru sprijinirea unor proiecte care oferă soluții la diverse nevoi din comunitate. Astfel, fiecare persoană înscrisă are posibilitatea să spună pentru ce proiect din comunitate vrea să doneze taxa de participare.
Pentru susținerea proiectelor cu donații există mai multe posibilități:
- o persoană care participă la eveniment donează taxa de înscriere spre un proiect
- o persoană înscrisă la eveniment poate fi campion și să colecteze donații pentru unul dintre proiectele din listă, de la persoane care nu vor alerga. Se pot forma echipe de campioni, urmând să se stabilească un clasament în funcție de suma stransă per echipă (indiferent de proiectele alese)
- oricine, fie că este înscris la eveniment sau nu, poate dona:
- prin susținerea unui campion, fondurile mergând în contul proiectului pentru care aleargă campionul respectiv
- direct către un proiect, accesând în lista de mai jos butonul VREAU SA DONEZ din dreptul proiectului respectiv, sau din pagina cu detalii despre proiect.