Punem insula pe hartă

Provocarea

Proiectul a avut ca obiectiv principal identificarea elementelor de floră şi faună de pe Insula Cotul Mic din Lugoj şi realizarea de materiale informative care să promoveze biodiversitatea zonei în rândul lugojenilor şi nu numai, alături de activităţi educaţionale participative de protecţie a mediului.

Cine a implementat proiectul: Grupul de iniţiativă „Punem insula pe hartă”

Buget alocat din Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi: 30.000 RON

Beneficiari direcți implicaţi în proiect: 350

Voluntari: 20

Ore voluntariat: 500

Obiectivele proiectului:

Obiectivul principal: REACTIVAREA Insulei, prin prezentarea unui plus de informații legate de valoare botanică, a acestui cadru natural izolat, care se află în mijlocul orașului și (re)introducerea Insulei în circuitul pietonal, în urma inundaţiilor și delăsării.

S-au desfăşurat campanii de ecologizare și de conștientizare a importanței protecției mediului și a ecosistemului existent pe Insula.

În cadrul proiectului au avut loc mai multe sesiuni de identificare, fotografiere și mapare a arborilor şi plantelor de pe Insulă, la care au participat un topograf, un fotograf, voluntari și coordonatori care au prezentat publicului, ipostaze deosebite și informații noi despre biodiversitatea zonei. Mai multe campanii online, pe social media, au arătat prin fotografii, bogăţia din natura urbană.

S-au realizat și publicat: fotografii, pliante hărţi și materiale video, cu activități desfășurate în cadrul
atelierelor.

Sute de copii, și adulţi au păşit poate pentru prima data pe Insulă, răspunzând invitaţiei de participare la acțiuni de voluntariat, evenimente, ateliere, și expoziţii în natură.
S-a reușit să se atragă atenția autorităţilor locale, care au răspuns apelului grupului de iniţiativă și împreuna cu Apele Române, au demarat acțiuni de amploare în vederea decolmatării albiei râului Timiş și protejării Insulei în caz de inundaţii.


Împreuna cu cele 2 asociatii participante (AlterNativa și Verde de Banat) s-a creat un spațiu curat, natural, unde pot fi desfășurate varii activități recreative sau educative. Comunitatea și autoritățile locale și-au prezentat interesul pentru aceasta loc.

„Am coborat prima data pe Insula, anul acesta. Nu am crezut că o mână de oameni poate să aibă atâta ambiţie, să curețe dezastrul rămas după inundație. Insula era un spațiu părăsit/ în paragină, nu cred că a mai fost cineva acolo în ultimii ani. M-am bucurat să văd că s-au adunat lugojenii să facă curățenie fără să mai aștepte după Primărie. Locația este naturală, cu mese de picnic, și acces la apă. Am făcut plajă toată vara și cățelul meu a avut loc să alerge toată ziua. Insula devenit locația mea preferata din oraș. Am participat la toate evenimentele organizate pe Insulă și a fost foarte frumos, oameni faini, multe activități, ateliere, concerte și distracție iar mâncarea a fost grozava! Cel mai frumos loc din Lugoj!” Crina Ladari

Imagini: Grup de iniţiativă „Punem insula pe hartă”

Proiectul „Punem insula pe hartă” a fost finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.