Resilience Lab pentru ONG-uri şi grupuri de iniţiativă

Ela Bălan: ”Eu cred că oamenii sunt mult mai strategici decât cred ei că sunt.”

Toamna aceasta am reactivat un program al Fundaţiei Comunitare Timişoara: Resilience Lab. Ce este el? Cui se adresează? Când are loc? Află mai jos.

Resilience Lab Timișoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara și își propune să introducă pe plan local subiectul #REZILIENȚĂ, la nivel organizațional, comunitar și urban. De fapt, ne dorim să creăm în Timișoara o platformă de dialog și colaborare, aducând împreună energie, expertiză și idei pentru reprezentanții ONG-urilor locale. Subiectele sunt numeroase, oamenii cu inițiativă din oraș ne bat la ușă mereu, astfel la Resilience Lab ne dorim ca împreună să explorăm modalități prin care ne putem întări capacitatea de supraviețuire, adaptare și creștere, într-un mediu care e într-o continuă schimbare.

Prima întâlnire Resilience Lab a avut loc în 9 noiembrie 2019 la sediul Fundației Comunitare Timișoara și a abordat subiectul Gândire strategică.

ResilienceLab 1 3res

Pentru prima întâlnire Ela Bălan, coordonator Program Fundaţii Comunitare la ARC – Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, a împărtăşit cu noi din experienţa ei legată de gândirea strategică pentru organizaţii. Iată, pe scurt, punctele cheie ale discuției începute la Resilience Lab #1 – Gândirea strategică.

Premise

De multe ori se confundă strategia cu planuri rigide, complexe, stufoase, gândind că, dacă nu ai un plan, atunci nu poți fi strategic. Mai există și miturile cum că planificarea strategică este un proces pentru inițiați, un soi de doctorat pentru organizații, și că strategia trebuie să fie, în final, un plan foarte detaliat, care să arate fiecare pas și de la care sub nicio formă să nu te abați, că altfel e de rău!

Ce este strategia?

Strategia este o hartă vie, care îți arată cine ești și de unde pleci, unde vrei să ajungi în 2, 3, 5 sau 10 ani, schimbările majore pe care vrei să le produci în comunitatea ta, o hartă în care este foarte important să poți alege în fiecare moment ce cale să iei. Sunt mereu mai multe variante posibile, între care alegi în funcție de momentul in care te afli, dar si de oportunitățile și șansele de creștere ivite pe parcurs.

De ce este atât de importantă?

  • definește organizația, în sensul în care spune cine este ea, unde este sufletul ei, care sunt viziunea și misiunea, care sunt valorile după care se ghidează, care este schimbarea pe care vrea să o aducă, ce talente are și ce anume o face specială;
  • ajută pe toți cei implicați în proces să aibă o viziune comună și un scop comun, aspecte care generează o forță extraordinară!
  • setează prioritățile și identifică direcțiile înspre care se îndreaptă, pe măsura puterilor sale organizaționale;
  • ghidează în folosirea inteligentă a resurselor;
  • arată zone în care mai trebuie să lucrezi cu tine și cu echipa pentru a fi mai bun;
  • ajută comunitatea să cunoască mai bine organizația;
  • este o dovadă de profesionalism, crescând foarte mult rating-ul în comunitate.
  • te ajută să evaluezi ceea ce faci!

Gândirea strategică îți oferă o lentilă ce te ajută să vezi cum ajungi la potențial maxim cu organizația!

Pașii cheie în proces?

Pasul 1. Momentul T0 – este foarte important să știi cine sunteți, ce talente aveți și ce super-puteri aveți.

Pasul 2. Ideația: Generează viziunea, misiunea și valorile comune celor din organizație.

Pasul 3. Oglinda din comunitate: Consultarea comunității și prioritizarea ariilor lor de interes.

Pasul 4. Cartarea: Direcțiile Strategice și schimbările majore generate.

Pasul 5. Suflecăm mânecile: Implementarea Strategiei și planurilor operaționale.

Pasul 6. Evaluarea – din perspectiva învățării! Ce a mers? Ce nu a mers? Ce trebuie îmbunătățit? Ce vom schimba?

Pasul 7. Celebrarea – să curgă șampania!

Și acum?

Te regăsești pe o astfel de hartă vie a organizației în care activezi? Ai busola la tine? Vezi itinerariile posibile? Dacă nu, ce crezi că te ține în loc? Dar putere, ce îți dă putere?

ResilienceLab 1 5res
ResilienceLab 1 2res

Și pentru că poate v-am făcut curioși, vă invităm la cea de-a 2-a înâlnirea pe tema #REZILIENȚĂ, ce va avea loc vineri 29 noiembrie de la ora 16:00 – 19:00, tot acasă la noi, Str. Ion Ghica, nr. 1, sediul Fundației Comunitare Timișoara.

Subiectul celei de-a doua întâlniri este De la idee la impact, reziliența în organizații și comunități, cu un atelier de discuții centrat pe ideea de `proiect`, ca instrument de schimbare. Cum transpunem în practică idei și pentru cine? Invitatul nostru la această întâlnire este Ciprian Ciocan, director executiv la Fundația Comunitară Sibiu din 2012, anul înființării.

Evenimentul de Facebook vă ține la curent cu tot ce e de știut până la întâlnirea propriu zisă, iar înscrierile se fac .

Resilience Lab Timișoara se adresează ONG-urilor locale, este un program iniţiat cu sprijinul Actors of Urban Change și dezvoltat, începând cu 2019, de Fundatia Comunitara Timisoara, cu sprijinul Asociatia pentru Relatii Comunitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *