Proiectul “Şcoala de vară la sat”, al asociaţiei Educaţia la Sat, şi-a propus să conștientizeze comunitatea despre problemele reale ale copiilor din sat. Timp de două săptămâni, 35 de elevi din zona rurală Coșteiu, au beneficiat de suport pentru învăţare alături de mentori voluntari. Copii au primit 2 mese calde pe zi şi curajul de a începe să îndrăgească şcoala.
Când un copil merge la școală, reuşitele nu sunt doar ale lui, ci ale întregii comunități.
Din cei 35 de elevi, 4 au învăţat cum stă treaba cu tabla înmulţirii şi a împărţirii. Au înţeles cum să învețe să calculeze. Alţi 3 copii au învăţat litere noi. 2 copii au învăţat să citească mai bine, iar alţi 3 copii au învăţat cum se ţine creionul în mână.
Mai multi copii au fost interesaţi de lectură, decât anul trecut, de exemplu. 20 de copiii, au început să îndrăgească cititul şi poveştile.
Toţi copii au învăţat lucruri noi pentru ei, însă în mod special, li s-a activat dorința de a se întoarce la şcoală cu drag şi de a privi cu ochi mai optimişti şcoala.
Cum s-a desfășurat “Școala de vară la sat”?
- Proiectul a debutat în vara anului 2018, anul acesta s-a desfăşurat a doua ediție, cu o durată de 2 săptămâni, în perioada (15-25 iulie), de luni până vineri, de la 9:00 la 13:00.
- Cei 35 de elevi ai școlii cu clasele I-VIII din localitatea Coșteiu selectați si înscriși în program au fost împărțiți în grupe, nu mai mari de 4/5 copii, în funcție de aptitudinile lor.
- Grupele din ciclul primar au fost sprijinite să înveţe scrisul şi cititul şi să îşi îmbunătăţească cunoștințele educaționale de bază, iar grupele din ciclul gimnazial să se pregătească pentru examenul de capacitate.
- Fiecare grupă a beneficiat de implicarea câte unuia sau a doi voluntari.
- Structura programului a alternat învăţarea cu pauzele de joacă şi socializare. Această metodă de predare menține pe termen lung concentrarea elevilor şi este adaptată pentru copiii cu dificultăți de învățare.
- Lecțiile au avut loc în clasele special amenajate ale Şcolii nr. 281, dar şi afară în curtea școlii, într-un loc special amenajat.
- Transportul copiilor pe durata desfășurării programului a fost asigurat de Primăria Coșteiu.
“Am hotârât să nu mai plec în Africa. Nu mă așteptam să întâlnesc atâtea nevoi la copiii români, chiar la 5 minute distanţă cu maşina de casa mea. Copiii sunt minunați, voi veni voluntar ambele săptămâni consecutiv.” Andrada, voluntară