Școala de vară la sat

Toți copiii au dreptul la educație, indiferent de mediul in care s-au născut. Cu toate acestea, in România, numai o treime dintre copiii defavorizați termină școala generală. Când părinții lor se luptă pentru traiul zilnic, educația copiilor nu mai este o prioritate. Iar făra oportunități reale si acces continuu la educație, mulți dintre acești copii riscă să ajungă la rândul lor adulți in dificultate, care nu-și vor putea susține familia. Conform unui studiu realizat de World Vision Romania, 1 din 5 copii din satele României nu-și va termina niciodată școala. Alte mii de elevi nu-și permit o masă calda pe zi și nu ajung in clasa a IX-a.

Apogeul abandonului școlar este intre clasa a VIII-a şi a IX-a, cu precădere in mediul rural: ,,Drumul pâna la liceu poate să insemne banii pe care familia i-ar folosi pentru supraviețuirea lor zilnică”, subliniază Daniela Buzducea, Director National Fundatia World Vision România.

Comuna Coșteiu, județul Timis, este alcatuită din 5 sate cu un total de 4000 de locuitori. Școala Generala Nr.282 Coșteiu, are inscriși 180 de copiii din care 50 au fost evaluați anul acesta ca fiind analfabeți funcționali (28%). Din totalul celor inscriși in anul școlar 2017-2018, 10 copii au abandonat școala (5%), si există riscul ca numarul lor sa crească de la an la an. Deși comuna Coșteiu se află la o distanță de 7 km de orașul Lugoj, unde șomajul este aproape inexistent datorită prezenței multor fabrici apartinând unor companii multinaționale, in comunitate locuiesc multe familii defavorizate pentru ai caror copii nu există un program coerent de integrare si pregătire pentru viată.

Fundația Comunitară Timișoara susține Grupul de Inițiativă pentru Educația Copiilor care s-a format in 2018 și care are ca scop reducerea analfabetismului funcțional pâna la maxim 20% din totalul numărului de elevi înscriși la școala, cât și eliminarea abandonului școlar în cadrul Școlii generale nr. 282 din Coșteiu.

Până în prezent împreună cu echipa dedicată programului, am reușit să strângem 15.000 lei din comunitate, de la persoane fizice din țară sau din străinătate și 2 persoane juridice, cât și un număr suficient de voluntari pentru a face posibil acest program. Printre activitățile vizate de Școala de Vară la Sat se numără:

– activități de alfabetizare 

– lectură

– adunări, scăderi

– tabla înmulțirii

– pregătire pentru examenul de capacitate

– mese calde (parțial sponsorizate de firma de catering contractată)

– o excursie în Timișoara pentru cei 65 de copii participanți la activități

Orice sprijin e binevenit, așa încât dacă dorești să susții acest program, scrie un e-mail la adresa scoala.lasat@gmail.com  sau urmarește pagina de Facebook Școala de Vară la Sat. 

Programul va continua și în luna septembrie, de aceea acceptăm donații în continuare în contul bancar RO28RNCB0255151022940001, CIF 36327306, deschis la Banca BCR, al Fundației Comunitare Timișoara, cu mențiunea Donație Școala de Vară la Sat.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *